Početna Gradske teme “Radosno detinjstvo” troši milione na sudske sporove

“Radosno detinjstvo” troši milione na sudske sporove

vrtic radosno detinjstvoPredškolska ustanova “Radosno detinjstvo” izgubila je na desetine sporova sa svojim radnicima kojima su tokom 2013. i 2014. godine nezakonito smanjene plate, pa je po tom osnovu sa računa te ustanove već skinuto više miliona dinara.
S obzirom na to da je tužbe zbog nezakonito zakinutih zarada do sada podnelo više od 1.000 zaposlenih u “Radosnom detinjstvu”, te da nove tužbe stižu iz dana u dan, troškovi izgubljenih sudskih sporova će u narednim mesecima dramatično rasti pa toj ustanovi preti ponovna blokada računa, što bi automatski ugrozilo i rad vrtića.
Najgori scenario u ovom trenutku može biti izbegnut samo ukoliko gradska vlast obezbedi sav novac za pokrivanje isplata radnicima po pravosnažnim sudskim presudama, piše u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke.
Prema njihovim rečima, oni su ovakav razvoj događaja najavio još 2013, kada je doneta odluka da se, protivno kolektivnom ugovoru i zakonu, zaposlenima u “Radosnom detinjstvu” smanje plate. Još tada je ukazano na to da se problem s viškom zaposlenih, što gradska vlast uporno ističe kao ključni uzrok teškoća u toj ustanovi, ne može rešiti prostim smanjivanjem plata. Rečeno je, takođe, kako za eventualni višak radnika u “Radosnom detinjstvu” najveću odgovornost snose Maja Gojković i koalicioni partneri koji danas učestvuju u gradskoj vlasti, jer tom ustanovom upravljaju praktično neprekidno od 2004. do danas, ali u Gradskoj kući nije bilo nikog ko je bio spreman da čuje ta upozorenja.
“Gradonačelnik Miloš Vučević i Srpska napredna stranka su tešku situaciju u Predškolskoj ustanovi pokušali da reše u svom stilu – bahato i neodgovorno. U istom stilu – nezakonito i nasilno, sada nastavlja i sadašnja direktorka “Radosnog detinjstva”, koja pritiscima i ucenama pokušava naterati radnike da odustanu od tužbi”, navodi se u saopštenju GO DS-a.
U međuvremenu, smatraju oni, problemi s nezakonito smanjenim platama samo će se uvećavati, jer su iznosi na sudskim presudama sada trostruko veći od osnovnog potraživanja, pošto se na nominalni iznos odštetnog zahteva dodaju kamate i sudski troškovi. “Stoga, za Grad Novi Sad bi bilo neuporedivo jeftinije da su svim radnicima redovno isplaćene ugovorene zarade nego što im se danas plaća putem suda”.
Osim toga, u mnogim slučajevima ovlašćeni predstavnici Grada nisu ni odgovarali na tužbe, pa je zbog propuštanja suđenja automatski presuđeno u korist tužilaca.
“Gradonačelnik Miloš Vučević i Srpska napredna stranka očito su računali na to da je dovolljno samo da kažu kako je prethodna vlast kriva za sve, pa da problem nestane kao rukom odnesen. Slepu veru u bezgraničnu moć režimske propagande, kao i do sada, plaćaju svi građani Novog Sada”, smatraju u DS-u.
Podsetimo, rebalansom gradskog budžeta predviđeno je da grad do kraja godine isplati 50 miliona dinara zbog izgubljenih sporova sa zaposlenima u “Radosnom detinjstvu”. Za ovo javno preduzeće je iz gradske kase ove godine, pored novca za tužbe, izdvojeno je dve milijarde i 50 miliona dinara.

Autor: 021