Početna Aktuelno Radovi na Fruškoj gori uprkos nalogu inspekcije, aktivisti najavljuju krivične prijave

Radovi na Fruškoj gori uprkos nalogu inspekcije, aktivisti najavljuju krivične prijave

Iako je inspektor za zaštitu životne sredine naložio otklanjanje nezakonitosti na Fruškoj gori u području Rakovca i brda Kesten, radovi kod manastira Rakovac se nastavljaju, a ograda sa betonskim stubovima i dalje nesmetano prekriva veliki deo Kestena.

Kako se uverio novinar “021” na terenu, betonski put kod manastira Rakovac skoro je završen, a ispred njega stoji kapija sa mogućnošću daljinskog zatvaranja i otvaranja, koja onemogućava građanima da taj put koriste.

Dragana Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” kaže da su oni pre dva dana bili na lokaciji i da su videli nekoliko “Galensovih” kamiona sa građevinskim materijalom kako ulaze u ograđeni prostor iza kapije kod manastira Rakovac.

– Juče je jedan naš aktivista fotografisao velike kamione sa mešalicama. Te mašine idu betonskim putem gore na vrh Kestena gde su ti radovi na izgradnji tog navodno poljoprivrednog objekta za koji je Sanja Petrić dobila dozvolu. A druga stvar koju smo videli – od te glavne kapije na kojoj su kamere desno kad se ide putem iznad samog manastira, tu nastavljaju da postavljaju ogradu. Tačno se vidi kako se pruža ograda i kako će se sastaviti sa tom drvenom kapijom – priča Arsić.

Nastavak radova uprkos nalazima inspekcije ocenjuje kao “neviđenu brutalnost, osionost i apsolutno nepoštovanje zakona ove države”.

– Oni su obavešteni o inspekcijskom nadzoru. Inspekcija je komunicirala sa njima, dostavila im zapisnike, oni nisu imali nikakve primedbe. Uprkos svemu tome, a i činjenici da je taj put izgrađen bez građevinske dozvole, oni nastavljaju radove. I to vam je onaj sistem, ona matrica stavljanja pred svršen čin. Mi se bojimo da će to rezultirati time da će onda oni naknadno zapravo dobiti sve dozvole, što bi bio neverovatan odnos institucija i svih nadležih prema tim nezakonitim radnjama – navodi Arsić.

Advokat Srpske pravoslavne crkve u odgovoru inspekciji poricao je da su oni unajmili nekog da izvodi te radove. Sagovornica “021” podseća da su oni pred zakonom investitori tog puta, jer je Eparhija sremska ishodovala uslove za izgradnju.

– To bi značilo da na njihovom zemljištu neki investitor gradi nešto, a oni ne znaju šta se gradi. To je jedan vrhunac bezobrazluka i jedan ignorantski odnos prema institucijama i zakonima. Po nekim informacijama koje mi imamo od meštana Rakovca i od ljudi iz Nacionalnog parka – “Promist”, firma koju predvodi Sanja Petrić, zapravo je investitor zvonika koji se trenutno gradi na manastiru Rakovac – kaže Arsić.

Arsić kaže da će, u vezi sa radovima za koje je inspekcija utvrdila da nisu u skladu sa zakonom, verovatno uskoro preduzeti nešto “u smislu neke radne akcije”, ali i da će se poslužiti dostupnim pravnim sredstvima.

– Sve pravne radnje ćemo preduzeti, upravo da bismo alarmirali javnost da su u toku nezakoniti radovi, da se ne poštuje nalog inspekcije, jer oni su dobili nalog da obustave radove. U pitanju je sistematska planirana umrežena uzurpacija javnog dobra. U sledećem koraku to će sigurno biti krivične prijave prema svim onim subjektima koji su na bilo koji način ovlašćeni da reaguju, a nisu reagovali, pa bila to crkva, inspekcija, Nacionalni park ili bilo ko drugi – tvrdi Arsić.

Pokret “Odbranimo šume Fruške gore” trenutno čeka izveštaj o uzurpaciji planinarske staze, koji su, kako kažu sami platili jer Mesna zajednica nije imala novca da to finansira.

– To je ono što smo mi platili, a trebalo je opštinska inspekcija to da uradi. Opštinska inspekcija je prebacila to na mesnu zajednicu. To je očigledna opstrukcija beočinske inspekcije za zaštitu životne sredine, jer mesna zajednica očigledno nema ni dinar u kasi da to uradi, a mi smo skupili oko 50.000 dinara donacija da platimo geodetu – priča Arsić.

Kako navodi, zbog ignorisanja inspekcijske prijave podneli su prigovor upravnoj inspekciji. Beočinskoj inspekciji je, u vezi sa tim, naloženo da se izjasni o ovoj predstavci.

Podsetimo, nekoliko meseci unazad, građane i aktiviste zabrinjava gradnja na Fruškoj gori koja je jedno od retkih područja u Vojvodini pošumljeno dugoživećim vrstama i u kojoj žive brojne zaštićene životinjske vrste. Najveći problemi su trenutno ograđivanje brda Kesten sa koga se pruža najlepši pogled na Novi Sad, a na kom je parcele kupila Sanja Petrić, i izgradnja betonskog puta kod manastira Rakovac.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay