Početna Gradske teme Radovi na Klisanskom putu: Umesto zemljanih, kamene bankine

Radovi na Klisanskom putu: Umesto zemljanih, kamene bankine

Sanaciju oštećenih bankina celom dužinom kolovoza na Klisanskom putu JKP “Put” započelo je u ponedeljak.

Zbog radova na Sentandrejskom putu i mostu koji su zatvoreni, saobraćaj je delom preusmeren na Klisanski put, koji je zbog toga postao preopterećen saobraćajem, uz veliku frekvenciju automobila, teretnih vozila i autobusa JGSP-a.

Budući da je kolovoz širine oko četiri metra, prilikom mimoilaženja, gabaritna vozila su prinuđena na to da skrenu na bankine, koje su zbog opterećenja i vlage nakon kiše i snega, ove zime oštećene.

– Nastala udubljenja se u kišnim danima pune vodom, a tokom ledenih dana zamrzavaju pa da bi se sprečilo dalje negativno dejstvo po kolovoznu konstrukciju, Uprava za građevinsko zemljište i investicije nam je izdala nalog za sanaciju – kaže Biljana Ćubić, zadužena za odnose s javnošću u JKP “Put”.

Kako dodaje, iz tog razloga u toku je zamena zemljanih bankina kamenim materijalom.

– U prvoj fazi se kopa zemljišni pojas, zatim će uslediti nasipanje kamenim agregatom i na kraju stabilizacija valjanjem. U završnici poslova imaćemo bankine široke jedan metar, što bi trebalo da olakša odvijanje saobraćaja u toj ulici – navodi naša sagovornica.

Dok traju radovi, zatvoren je deo kolovoza na jednoj saobraćajnoj traci, dok vozila saobraćaju slobodnom trakom u oba smera, naizmenično se propuštajući.

– Molimo sugrađane iz tog dela grada da, ukoliko je moguće, koriste alternativne pravce da se zbog usporenog saobraćaja ne bi stvarala gužva – kaže Biljana Ćubić.

Rok i dinamika izvođenja radova, dodaje, zavise od vremenskih prilika i ako ne bude kiše, susunežice ili snega, trebalo bi da budu završeni do kraja nedelje.

Neophodan oprez

Pošto se sanacija oštećenja na kolovozima obavlja uz postavljanje privremene signalizacije i u neposrednoj blizini odvijanja saobraćaja, neophodan je oprez.

– Uz povećan oprez, pažljivu vožnju i poštovanje postavljene signalizacije, bezbednost naših radnika neće biti ugrožena – ističe Biljana Ćubić.

Zahvaljujući temperaturama u plusu, “Put” je ovih dana pokrenuo postrojenje asfaltne baze i proizvodnju toplog asfalta.

– Prilika je to da saniramo oštećenja na kolovozima prvog prioriteta u gradu, koja su se pojavila nakon snežnih talasa ove zime – veli Biljana Ćubić.

Kako napominje, to su frekventne saobraćajnice i linije kojima saobraćaju autobusi JGSP-a.

– Grad je podeljen u četiri segmenta u kojima će četiri asfalterske ekipe u narednim danima nastaviti da po utvrđenom rasporedu saniraju oštećenja na Limanima, Grbavici, u Starom gradu, na Telepu, Adicama, Bistrici, Satelitu, Sajlovu, Detelinari, Podbari, Salajci, Rotkvariji, Klisi, Vidovdanskom naselju i Jugovićevu. Podsećamo da smo krajem januara, nakon poslednjeg snežnog talasa, uradili ciklus sanacije takvih oštećenja hladnim asfaltom u većem broju ulica, kao i popravke tucaničkih kolovoza u Novom Sadu, Sremskoj Kamenici, Veterniku… – poručila je Ćubić.

S. S.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay