Početna Gradske teme Radovi na rekonstrukciji biciklističkih i pešačkih staza na Futoškom putu u punom...

Radovi na rekonstrukciji biciklističkih i pešačkih staza na Futoškom putu u punom jeku

0

Obostrana rekonstrukcija biciklističkih i pešačkih staza na Futoškom putu teče planiranom dinamikom i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije očekuje da budu završeni u previđenom roku.

Gledano iz pravca Veternika, završena je leva strana Futoškog puta, deonica od Bulevara kneza Miloša do Jodne banje.

Na desnoj strani ulice završena je deonica od Bulevara patrijarha Pavla do Ulice Ilariona Ruvarca, a u toku su radovi od Ulice cara Dušana do Bulevara Evrope.

U okviru ovih radova postavlja se prateći urbani mobilijar, a uređuju se autobuska stajališta, kao i platoi ispred škola i javnih ustanova. Očuvanje svakog stabla je od velikog značaja sa ekološkog aspekta i o tome se naročito vodi računa prilikom izvođenja radova.

Na deonicama gde dozvoljavaju prostorne mogućnosti, novoprojektovana biciklistička staza se udaljava od korenovog sistema, čime se otvaraju nove zelene površine na kojima će se izvršiti sadnja različitih grupa zelenila.

Tamo gde nije moguće primeniti ovakvo rešenje, izvršeno je orezivanje krošnje i proporcionalno tome i orezivanje korenovog sistema, kako bi se sprečilo oštećenje nove biciklističke staze, a istovremeno obezbedila stabilnost samog stable.

Vrednost investicije je 240,5 miliona dinara, a realizuje se uz sufinansiranje Uprave za Kapitalna ulaganja APV, u iznosu od 70 miliona dinara, dok su preostala sredstva obezbeđena budžetom Grada Novog Sada.

Ove godine planirani su i radovi na preostalom delu Futoškog puta, na deonici od Ulice Antona Čehova do Bulevara oslobođenja. Završetkom ovih radova biciklistima će, za udobnu i bezbednu vožnju, biti na raspolaganju više od 4 kilometra obostranih biciklističkih staza kojima je više gradskih naselja povezano sa užim centrom grada.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Facebook / Grad po meri Novosađana