Početna Gradske teme Raspisan konkurs za dizajn spomenika nastradalima u diskoteci Kontrast

Raspisan konkurs za dizajn spomenika nastradalima u diskoteci Kontrast

0

in-memoriam

Zavod za izgradnju grada raspisao je konkurs za dizajn spomenika nastradalima u diskoteci Kontrast 1. aprila 2012. godine. U oglasu se navodi da će prvoizbrani rad biti nagrađen sa 110.670 dinara. U obrazloženju stoji da je zadatak konkursa da se izradom idejnog arhitektonsko – likovnog rešenja dela planirane pešačke zone uz ulicu Sentandrejski put, odnosno spomenika povodom tragičnog stradanja mladih u diskoteci “Kontrast”, postigne interaktivna veza sa okruženjem u kojem se nalazi.
“Ovim konkursom se inicira arihektonsko-likovno rešenje i predstavlja jedan oblik upozorenja na stanje društva u kojem živimo, kao i da obeleži vreme i mesto tragičnog događaja. Spomenik mora imati savremeni karakter, kako svojim volumenom, formom, tako i sa materijalima”, navodi se u kokursu.
U dokumentaciji piše i da se na parceli, gde će biti postavljen spomenik nalaze objekti koji će biti srušeni, a maksimalna dimenzija spomenika je 5×2,5 metra, pri čemu visina nije definisana. Na spomeniku će biti ispisan i tekst na čirilici i to “Na ovom mestu, 1. aprila 2012. godine, u požaru u diskoteci “Kontrast”, tragično su stradali Tamara Miladinović, Marina Aničić, Renato Vuković, Marko Pavlović, Zoran Ignjatović. Ova tragedija večita je opomena društvu da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi”.
Rok za predaju konkursnih rešenja je 4. maj do 11:30 časova, a šalju se ZIG-u, pri čemu moraju biti anonimni. Žiri u čijem sastavu su i članovi porodice žrtava i gradskih vlasti će do 29. maja doneti odluku o razultatima konkursa.
Inače, na spisku koji će biti upisan na spomenik se ne nalazi ime šest žrtve Milene Dalmacije, pošto je njega porodica ranije zatražila da se njeno ime ne nađe na spomeniku kada bude pravljen.
Podsetimo da je suđenje za tragediju u Kotrastu završeno prošle godine, a u toku je žalbeni postupak pred Apelacionim sudom koji treba da presudi 30. marta.

Autor: 021.rs