Početna Gradske teme Raspisan konkurs za istraživanje razvoja Petrovaradinske tvrđave

Raspisan konkurs za istraživanje razvoja Petrovaradinske tvrđave

0

U okviru projekta “Slučaj Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim jezgrima” raspisan je konkurs na koji mogu da se prijave zainteresovani istraživači, grupe istraživača, istraživačke organizacije i institutim, a koji je otvoren do 5. maja.

Prvi segement projekta nosi naziv “propitivanja”, a predstavlja poziv za sprovođenje istraživanja na četiri teme od značaja za razvoj tvrđave i njenog okruženja koja imaju za cilj da unaprede razumevanje trenutnog stanja i ključnih izazova upravljanja i korišćenja kulturnog dobra Petrovaradinska tvrđava.

Istraživanja će se fokusirati na namene, načine korišćenja i korisnike raznolikih prostora tvrđave, strukture upravljanja i interese i potrebe različitih aktera, postojeće interpretacije višeslojnog nasleđa Petrovaradina, te turističku valorizaciju i načine korišćenja tvrđave.

Budžet za sprovođenje svakog od četiri istraživanja je 100.000 dinara bruto.

Projekat podržava Fondacija “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” koja je u godini evropskog kulturnog nasleđa prepoznala doprinos koji će ovaj projekat pružiti isticanju i prepoznatljivosti naših istorijskih i kulturnih vrednosti.

Projekat inače realizuju “Evropa Nostra Srbija”, fondacija “The Headley Trust”, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Fakultet za sport i turizam u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama “Edinburgh World Heritage”, “Europa Nostra” i Globalnom obzervatorijom za istorijske gradske predele pod okriljem UNESCO.

Detaljnije informacije u konkursu mogu se pronaći OVDE.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay