Početna Gradske teme Rast cena nekretnina u Novom Sadu

Rast cena nekretnina u Novom Sadu

0

Cene nekretnina u Novom Sadu u proteklih par meseci porasle su za od 50 do 250 evra po kvadratu. Sve veća ponuda, ali i potražnja doveli su do toga da cene variraju od 700 evra po kvadratnom metru pa do 1.800 evra, što su kupci spremni da izdvoje za najatraktivnije lokacije u centru grada.

Na kupovinu nekretnina najčešće se odlučuju mladi bračni parovi koji po prvi put rešavaju stambeno pitanje.

Dok je potražnja za objektima u novoj gradnji sve veća, postoje i oni koji se rado odlučuju za kupovinu starijih objekata uz renoviranje. U zavisnosti od lokacije, cene kvadrata su porasle od 50 do 250 evra u odnosu na prošlu godinu.

– Novi bulevari, nekada Somborski, danas Bulevara patrijarha Pavla, pa Bulevar Evrope, tu se vidi rast cena. One su pre nove godine bile oko 1.000 evra po kvadratu, sad su već dostigle cenu od 1.100 do 1.200 evra. Što se tiče centra, centar je doživeo nagli skok cena, to je sasvim razumljivo, jer nema lokacija za izgradnju u centru. Kad se pojavi zgrada koja se zida na nekoj atraktivnoj lokaciji, tu su cene do 1.800 evra – kaže Eleonora Vasović, agent za prodaju nekretnina.

Stručnjaci kažu da je za nagli porast cena stanova zaslužna povećana tražnja, a da je najveće interesovanje za objekte u novoj gradnji.

– Povoljni su stambeni krediti sa relativno niskim kamatnim stopama od dva do tri odsto bukvalno od banke do banke, i da se ljudi odlučuju ukoliko im je prvi stan, da su oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina, daju im se raznorazne benefite, oslobođeni su PDV-a, tako da se odlučuju na korak kupovine novogradnje – kaže ekonomista Boris Kršev.

I dok jedan deo građana put ka osamostaljenju vodi do bankarskih šaltera, drugi su, pak, skeptični po tom pitanju.

– Ja ne znam da li u svetu imaju tako velike kamate. Tu bi trebalo da banke smanje kamate, da bi bili povoljniji krediti, da bi mlađi naraštaj mogao lakše da dođe do stanova – kažu jedni.

– Ja sam kupio stan u Novom Sadu pre mesec dana i ima dobrih stanova, i dobri su investitori – kažu drugi.

Iz agencije navode da su lokacije na staroj Detelinari i Satelitu i dalje najjeftinije, dok su stanovi na Grbavici, Limanima i Bulevaru oslobođenja najtraženiji.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay