Početna Gradske teme Raste broj građana: Novi Sad poželjna destinacija za život

Raste broj građana: Novi Sad poželjna destinacija za život

0

Tokom 2019. godine u Novi Sad se, u okviru unutrašnjih migracija u Srbiji, doselilo 8.640 građana.

Iz grada se odselilo više od 6.500 onih koji su imali prebivalište u Novom Sadu.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da Novi Sad ima pozitivan migracioni saldo, barem kada su u pitanju selidbe građana u okviru granica Srbije.

Tako je, prema zvaničnim podacima, Novi Sad poželjna destinacija za građane Srbije, s obzirom na to da se u toku prošle godine u vojvođansku prestonicu doselilo 2.117 osoba više nego što ih se odselilo.

Broj onih koji su prijavili svoju adresu u Novom Sadu je porastao u odnosu na 2018. godinu, ali je ujedno porastao i broj onih koji su odjavili svoje prebivalište.

Kada se pogleda period od 2010, u prošloj godini je oboren rekord po broju doseljenih, ali i po broju odseljenih.

U grad se u nešto većem broju doseljavaju devojke. Najbrojnija populacija koja je u prošloj godini prijavila novosadsku adresu jesu žene od 25 do 34 godine, a ova starosna grupa je najbrojnija i kada je reč o muškarcima.

Ova populacija radno sposobnog stanovništva je ujedno i ona koja je prošle godine najčešće odjavljivala svoju adresu iz Novog Sada i selila se u neke druge delove Srbije.

Ako se pogledaju podaci RZS za proteklih 10 godina, adresu u Novom Sadu prijavilo je više od 78.700 građana, dok se iz grada odselilo gotovo 57.000 osoba. Prema ovoj statistici, samo na osnovu unutrašnjih migracija, Novi Sad je u poslednjih 10 godina porastao za više od 20.000 stanovnika.

Cela Južnobačka oblast ima pozitivan migracioni saldo, s obzirom na to da je za godinu dana prebivalište u njoj prijavilo više od 12.100 osoba, dok se iz nje iselilo 10.300 građana.

S obzirom na to da je Novi Sad najveći grad Vojvodine, ujedno i njen administrativni i univerzitetski centar, potpuno je očekivano da to bude i mesto u pokrajini u koje će najviše ljudi dolaziti. I sama Vojvodina je “živahna” po pitanju migracija, s obzirom da je u njoj prebivalište prijavilo 28.729 građana, a odselilo se njih 28.210, po čemu i pokrajina ima pozitivan migracioni saldo.

Izvor: 021
Foto: Unsplash