Početna Gradske teme Raste broj zahteva za besplatne obroke: Roditelji novosadskih osnovaca nemaju za užinu

Raste broj zahteva za besplatne obroke: Roditelji novosadskih osnovaca nemaju za užinu

0

1b2b027188143fb6321badb866ee-grande

Broj zahteva za besplatne obroke u školskim kuhinjama porastao je 30 odsto ove školske godine, kažu u novosadskim osnovnim školama.

Cene užine su nepromenjene već deset godina. Jedan obrok košta 1.030, a celodnevni boravak 2.660 dinara. To je oko 120 dinara dnevno, za doručak, ručak i užinu, ali mnoge porodice nemaju toliko.

Ružica Cvetković je pre tri meseca ostala bez posla. Do sada su ona i suprug za ćerku redovno plaćali obroke, ali bez 33.000 dinara, koliko joj je bila plata, to će biti teško. Podstanari su i od suprugove plate teško žive.

“Podneli smo zahtev za besplatne obroke. Imamo još jedno dete, a muževljeva plata je mala. Važno nam je da bar deca imaju šta da jedu, a mi ćemo se nekako snaći”, kaže ona.

Ova porodica samo je jedna od mnogih koje nemaju novca za dečije obroke. U Osnovnoj školi “Jožef Atila” od 700 užina čak 600 dotira grad. U Šangaju u Osnovnoj školi “Veljko Vlahović” sva deca imaju besplatne obroke. To znači da žive u porodicama čija primanja ne prelaze 20.000 dinara.

“Svaki od roditelja te dece prima socijalnu pomoć, ima niska primanja ili ima troje ili više dece. Ovo je jedini način da prehrane decu”, kaže direktorka škole “Veljko Vlahović” Nataša Čumić Vujanović. “Iako je cena 2.660 dinara za celodnevni boravak minimalna, mnogi to ne mogu da plate”, dodaje Vujanović. Direktori su jednoglasni da je naplativost ove usluge sve manja, te se roditeljima toleriše.

Predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Dušan Kosanović kaže da je naplativost obroka mala, iako je cena odavno ispod ekonomskog minimuma. “Tom cenom se kupuje socijalni mir. Ali ljudi nemaju novca. Stalno donose potvrde i pišu zahteve za besplatne obroke”, kaže Kosanović.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija