Početna Gradske teme Razrađena strategija za sledeći upad divljih svinja u Novi Sad

Razrađena strategija za sledeći upad divljih svinja u Novi Sad

0

Novosađani će biti bezbedni od napada divljih svinja koje u poslednje vreme sve češće svraćaju u grad, ukoliko se pokaže kao delotvorna posebna strategija za takve slučajeve koju su razradile gradske, pokrajinske i republičke vlasti.

Divlja svinja obrela se prošlog petka na Limanu 4, pojurila jednog mladića koji joj je jedva izmakao, a tada je najmanje pet patrola policije bilo angažovano da otkrije gde se životinja tačno nalazi i da je potom prati. Policajci su vepra tražili automobilima i pešice, ali on nije nađen, iako te večeri nije otišao iz grada. Vepar je viđen i narednih dana u istom naselju. U akciju potrage se uključila i komunalna policija, ali za sada uzalud.

Kako piše “Blic”, zbog ovog incidenta gradske vlasti, na sastanku sa republičkim i pokrajinskim, razradile su detaljnu strategiju za borbu protiv divljih svinja. Ukoliko se ove životinje ponovo pojave, građani koji ih vide to treba da prijave policiji. Policija će uputiti patrole na mesto gde je divlja svinja viđena i obavestiti šumarsko-lovnu inspekciju. Potom će dolaziti lovci, koji će, ako bude neophodno, odstreliti životinju.

Međutim, policajci sa kojima je razgovarao “Blic” , kažu da im nije baš svejedno što je plan ovakav.

– Nismo sigurni šta treba da radimo. Divlje svinje su opasne, a nismo sigurni da bismo ih u slučaju opasnosti po život građana mogli da ubijemo iz pištolja. A ni samo pucanje u gradu nije bezbedno. Šta bi se desilo kada bismo upucali i ranili divlju svinju, što je inače razjari, ne smem ni da pomislim – kaže jedan od policajaca za ovaj beogradski list.

S druge strane, Zoran Brzak iz Lovačkog udruženja “Neoplanta”, koje će biti zaduženo da pomogne pri uklanjanju divljači, dodaje da čitav proces oko dobijanja dozvole za odstrel traje dugo.

– Nakon što se divljač locira, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mora prvo da nam dozvoli odstrel životinje, nakon čega mi krećemo u akciju – kaže Brzak za “Blic”, te dodaje da će u slučaju potrebe, u takvu akciju biti uključeno samo nekoliko lovaca, a biraće se najbolji strelci kako ne bi bilo opasnosti po građane.

Kako javlja “Blic”, novosadski lovci su zajedno sa šumarsko-lovnom inspekcijom preduzeli i preventivne korake, te su u sredu pretraživali Kameničku adu. Veruje se da veprovi dolaze baš odatle, ali se, kako saznaje ovaj dnevni list, potraga završila bezuspešno, pošto tragovi životinja tamo nisu pronađeni.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay