Početna Gradske teme Razrešen izvršitelj koji je “zaradio” 20 miliona dinara nezakonitom prodajom imovine novosadske...

Razrešen izvršitelj koji je “zaradio” 20 miliona dinara nezakonitom prodajom imovine novosadske porodice

Novosadski izvršitelj Aleksandar Durkulić, koji je početkom jula prošle godine suspendovan zbog nezakonite prodaje vredne imovine jedne porodice, trajno je udaljen sa posla i izbrisan iz imenika javnih izvršitelja, saznaje 021.

Rešenje Ministarstva pravde o njegovom razrešenju, koje potpisuje ministarka Nela Kuburović, objavljeno je u službenom glasniku i stupilo je na snagu 28. decembra. I dalje su u toku krivični postupci protiv izvršitelja, ali nepravda i finansijska prevara koja je naneta porodici Ćurčić i dalje nije otklonjena.

Podsetimo, Ćurčići su prijatelju dugovali 30.000 evra, a on je odlučio da dug namiri tako što će angažovati izvršitelja – iako je porodica ponudila da dug isplati do određenog datuma, u kešu. Izvršitelj Aleksandar Durkulić ulazi u priču i odlučuje da proda ne samo kuću dužnika (koja je sama po sebi dovoljna za namirenje duga), već i okolnih sedam objekata koji su bili državina i uopšte nisu bili predmet uterivanja duga. Zakonski, nije postojao nijedan osnov da izvršitelj radi procenu svih osam objekata u Tekelijinoj, ali je on nekako uspevao da dobije rešenja u Osnovnom sudu i da nastavi svoja, dokazaće se, nezakonita činjenja.

Celokupna vrednost imovine koju je prodao neposrednom pogodbom prvom ponuđaču iznosi čak 783.000 evra. Pošto je dug namiren, ostatak novca morao je da se vrati dužnicima – ali to nije učinjeno, te se porodici duguje oko 20 miliona dinara koji su i dalje na računu sada razrešenog izvršitelja. Porodica Ćurčić ostala je ne samo bez imovine, već i bez novca koji im pripada, a na adresi na kojoj su živeli otvorena je privatna firma.

Slobodanka Ćurčić, oštećena strana u ovoj priči, kaže da je njoj i njenoj porodici ovaj slučaj borbe protiv samoživog izvršitelja uništio život. Godinu i po traje sudska borba protiv nepravde koja im je učinjena, a zbog koje više ni ne žive u svojoj kući. Ona je, kako objašnjava, mogla da isplati celokupno dugovanje prijatelju u roku koji su zajednički mogli da dogovore, ali se on okrenuo protiv njih i angažovao upravo Durkulića, koji je u priču uveo banku, još jednog poverioca, a na kraju, omogućio privatnoj firmi da zaposedne imovinu.

“Ta firma koja je na našem placu i dalje radi, iako je dokazano da je kupoprodaja obavljena mimo svakog osnova. Nije me iznenadilo što je Durkulić na kraju ipak odgovarao jer je tokom cele ove torture činio takve očigledne greške, da su nadležni morali da reaguju. To što je pravda toliko spora i specifična u ovom slučaju je, valjda, manjkavost našeg sistema. I dalje traje ta naša borba, postupci su pred sudovima gde tražimo njegovu punu odgovornost za ovaj uličarski poduhvat nad nama. Cela ekipa od oko 20 ljudi koji su ovde imali neki interes se rukovodila isključivo našom imovinom”, navodi Slobodanka za 021.

Ona ističe da je imovina koju porodica ima mahom nasledstvo koje pripada njenom suprugu.

“Imovina koju smo nasledili nosi određenu težinu, to je naša svojina i ne može bilo ko da uđe u našu kuću, popiše sve naše stvari, naređuje nam da se pokupimo i izbaci nas bez osnova, ne da nam pristup. Mom suprugu je zbog ovoga narušeno zdravlje, on je, kao i ja, pred penzijom. Srozali su nas maksimalno zbog nečijih privatnih interesa”, navodi ova Novosađanka.

Durkulić nikada nije pristao da da zvaničnu izjavu za medije. Nakon njegovog težeg disciplinskog prestupa, on je prvobitno suspendovan i udaljen, a potom i trajno razrešen. Poslove kojima se bavio nasledila je javna izvršiteljka Biljana Peševska.

Zbog ovih dešavanja, odbrana porodice podnela je, osim krivične prijave, i žalbu Ustavnom sudu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay