Početna Gradske teme Regionalni plan upravljanja otpadom za Novi Sad i okolinu na javnoj raspravi

Regionalni plan upravljanja otpadom za Novi Sad i okolinu na javnoj raspravi

Nacrt regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas nalazi se na javnoj raspravi do 18. januara.

Ovaj plan regulisao bi upravljanje otpadom na ovim područjima do 2028. godine, a počev od 2019. godine.

Cilj javne rasprave je prikupljanje predloga, sugestija i mišljenja građana, udruženja, zainteresovanih pravnih lica i stručne javnosti, a ovim povodom će biti organizovan samo jedan javni sastanak. Datum ovog sastanka i dalje nije poznat.

Svi ostali predlozi, sugestije i primedbe mogu da se dostave na mejl: senka.sekulic@uprava.novisad.rs.

Datum sastanka biće objavljen najmanje tri dana pre njegovog održavanja, na sajtu Grada. Nedelju dana nakon zaključenja javne rasprave doneti zaključke na osnovu dostavljenih i iznetih primedbi.

Podsetimo, regionalni plan upravljanja otpadom pokazao se kao najbolje rešenje za rešavanje pitanja deponija i odlaganja otpada u Novom Sadu, a naročito u manjim opštinama. Podrazumeva uspostavljanje regionalnog centra za upravljanje otpadom, koji bi bio izgrađen na savremen način, a podrazumevao bi i savremene načine obrade otpada, u skladu sa pravilima Evropske unije.

Cilj je smanjiti uticaj koji deponije mogu i imaju na stanovništvo – poput velike gradske, nesanitarne deponije u Novom Sadu, eliminisati utciaj na zemljište i okolinu, kao i ispuštanje bilo kakvih štetnih materija u vazduh.

Budući regionalni centar najverovatnije će se nalaziti na prostoru trenutne gradske deponije u Novom Sadu, ali je prethodno potrebno ovu deponiju zatvoriti, što iziskuje dodatna sredstva i mnogo vremena.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay