Početna Gradske teme Regionalni plan upravljanja otpadom za Novi Sad i okolinu na javnoj raspravi

Regionalni plan upravljanja otpadom za Novi Sad i okolinu na javnoj raspravi

1

Nacrt regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas nalazi se na javnoj raspravi do 18. januara.

Ovaj plan regulisao bi upravljanje otpadom na ovim područjima do 2028. godine, a počev od 2019. godine.

Cilj javne rasprave je prikupljanje predloga, sugestija i mišljenja građana, udruženja, zainteresovanih pravnih lica i stručne javnosti, a ovim povodom će biti organizovan samo jedan javni sastanak. Datum ovog sastanka i dalje nije poznat.

Svi ostali predlozi, sugestije i primedbe mogu da se dostave na mejl: senka.sekulic@uprava.novisad.rs.

Datum sastanka biće objavljen najmanje tri dana pre njegovog održavanja, na sajtu Grada. Nedelju dana nakon zaključenja javne rasprave doneti zaključke na osnovu dostavljenih i iznetih primedbi.

Podsetimo, regionalni plan upravljanja otpadom pokazao se kao najbolje rešenje za rešavanje pitanja deponija i odlaganja otpada u Novom Sadu, a naročito u manjim opštinama. Podrazumeva uspostavljanje regionalnog centra za upravljanje otpadom, koji bi bio izgrađen na savremen način, a podrazumevao bi i savremene načine obrade otpada, u skladu sa pravilima Evropske unije.

Cilj je smanjiti uticaj koji deponije mogu i imaju na stanovništvo – poput velike gradske, nesanitarne deponije u Novom Sadu, eliminisati utciaj na zemljište i okolinu, kao i ispuštanje bilo kakvih štetnih materija u vazduh.

Budući regionalni centar najverovatnije će se nalaziti na prostoru trenutne gradske deponije u Novom Sadu, ali je prethodno potrebno ovu deponiju zatvoriti, što iziskuje dodatna sredstva i mnogo vremena.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay

1 KOMENTAR

  1. Zar ne može da se “prepiše” kako Šveđani i Japanci npr. koriste otpad za proizvodnju električne energije. Šveđani su došli dotle da moraju da uvoze đubre, ako ništa drugo mogli bi biti jaki izvoznici, đubreta bar imamo na sve strane 😀

Comments are closed.