Početna Gradske teme Rekonstrukcija Betanije: Radovi gotovi, ali uz “višak” od 17 miliona dinara

Rekonstrukcija Betanije: Radovi gotovi, ali uz “višak” od 17 miliona dinara

0

Rekonstrukcija lamela B i C u sklopu Betanije, koje čini prizemlje i dva sprata, završena je uz nepredviđeno poskupljenje vrednosti radova koje su izvodile firme “Tehno inženjering”, “Gat” i “DBS doo Beograd”.

Dugoočekivana rekonstrukcija dela porodilišta koji je deo afere lažiranih radova privela se kraju, nakon što je epidemija virusa korona naterala izvođače da produže radove vredne 189,2 miliona dinara sa PDV, prema originalnom ugovoru sklopljenim sa KCV.

Rekonstrukcija je počela još 2019. godine i trebalo je da se završi na jesen 2020. godine, ali je zbog epidemije potpisan aneks ugovora i dodato još dva meseca za završetak svih radova, a najkasnije do kraja 2020. godine.

Potom je letos potpisan još jedan aneks i to zbog dodatnih elektro-radova koje su izvođači mapirali (bolnički setovi), a koji će podići vrednost radova za tri miliona dinara sa PDV. Taj novac je, kažu u Kliničkom centru Vojvodine, obezbedio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Višemilionski višak radova

Na pitanje 021.rs da li su radovi završeni i, ukoliko jesu, zbog čega je iz tekuće budžetske rezerve APV pre nedelju dana izdvojeno još 13,4 miliona dinara s PDV-om za poslove na rekonstrukciji, u Kliničkom centru Vojvodine kažu da su radovi završeni, ali je utvrđen višak radova za čije pokriće nije odmah bilo dovoljno novca.

“Objekat Klinike za ginekologiju i akušerstvo, lamele B i C je 18. juna 2020. godine predat na korišćenje Kliničkom centru Vojvodine, a sve u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima. Od strane izvođača radova dobili smo sve potrebne ateste i ispitivanja koja su potvrdila ispravnost izvedenih radova čime je konstatovano da je objekat koji je predat na korišćenje Kliničkom centru Vojvodine u potpunosti funkcionalan i siguran za korišćenje. Stručni nadzor je 22. septembra 2020. godine dao saglasnost na Projekciju okončane situacije u kojoj je konstatovao višak izvedenih radova u iznosu od 17.370.517,36 dinara i manjkove radova u iznosu od 3.962.031,08 dinara, iz čega proizilazi da je ukupan iznos nedostajućih sredstava neophodnih za prihvatanje okončane situacije od strane Kliničkog centra Vojvodine kao naručioca radova 13.408.486,28 dinara sa PDV-om”, navode u Kliničkom centru Vojvodine.

Ustanova u tom trenutku nije mogla da pokrije ovaj iznenada otkriven višak iz sopstvenih sredstava, te je novac obezbeđen iz kase Pokrajine.

“Napominjemo da su sva raspoloživa sredstva Kliničkog centra Vojvodine bila usmerena isključivo na obezbeđivanje svih potrebnih uslova za očuvanje zdravlja građana Autonomne pokrajine Vojvodine i što bolji odgovor na pandemiju izazvanu virusom korona. Imajući u vidu činjenicu da je u prethodnom periodu bio aktivno angažovan u razbuktaloj epidemiji izazvanoj virusom COVID–19, Klinički centar Vojvodine je bio prinuđen da se obrati svom osnivaču za pomoć”, poručuju u KCV.

Kakav je višak radova u vrednosti od čak 17,3 miliona dinara napravila grupa izvođača u ovom trenutku nije poznato.

Na prizemlju rekonstruisanog prostora trebalo bi da budu odeljenja opšte i urgentne ginekologije sa 22 kreveta, na prvom spratu odeljenje operativne ginekologije sa 34 bolničke postelje, a na drugom spratu planirano je odeljenje intenzivne nege sa ukupno 17 postelja – 12 namenjenih poluintenzivnoj nezi, četiri za intenzivnu i jedan ležaj namenjen izolaciji.

Inače, kako su mediji pisali tokom prošle godine, Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv predstavnika tri firme koje su u periodu od 2008. do 2013. lažirale radove na rekonstrukciji Betanije, a ceo slučaj sad je u Višem sudu u Novom Sadu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay