Početna Gradske teme Rekonstrukcija dva postojeća i gradnja još tri nova vrtića u Novom Sadu

Rekonstrukcija dva postojeća i gradnja još tri nova vrtića u Novom Sadu

0

Tri vrtića biće izgrađena, a još dva rekonstruisana, zbog čega je Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo” raspisala tender za izradu studije opravdanosti ovih radova.

Predviđeno je da se sagrade vrtići u Ulici Milana Tepića u Veterniku, pored nove zgrade Mesne zajednice i Doma zdravlja na Sajlovu, zatim u bloku između ulica Slavujeve, Čerevićke, Desanke Maksimović i Podunavske na Adicama, kao i da se rekonstruišu vrtić “Bajka” u Stevana Hristića i objekat u Braće Dronjak.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, novi vrtić u Veterniku će biti jednospratni objekat bruto površine od oko 2.500 kvadrata i imaće mesta za 140 dece.

Planirano je i da vrtić na Adicama bude jednospratan, bruto površine 2.200 kvadrata, a da bude mesta za 250 mališana.

Na Sajlovu će isto biti izgrađen jednospratni objekat neto površine od skoro 1.300 kvadrata sa mogućnošću smeštaja oko 190 dece.

Za vrtić u Stevana Hristića se planira proširenje ka susednoj parceli gde se trenutno nalazi napuštena baraka. Vrtić trenutno ima malo više od hiljadu kvadrata, to jest četiri sobe za jasleni uzrast, pet soba za stariju decu i druge prateće prostorije, a ukupnog je kapaciteta 208 dece. Planirano je da se prvo sadašnji objekat proširi i nadogradi, tako da u prizemlju bude šest soba za 164 dece, a na spratu sedam soba za 182 dece. U drugoj fazi će se graditi novi jednospratni objekat površine 1.600 kvadrata koji će biti spojen sa postojećim objektom, a sadržaće salu za fizičko i još osam soba za starije grupe kapaciteta 208 dece, kao i druge prateće prostorije. Svi ovi radovi će sadašnji kapacitet vrtića sa 208 povećati na 554 dece.

Vrtić u Braće Dronjak će biti rekonstruisan, ali neće biti povećanja kapaciteta. Sadašnji jednospratni objekat će zadržati oblik, a radi postizanja energetske efikasnosti biće urađena sanacija krova i obložena kamena vuna na fasadi. U unutrašnjosti objekta će biti zamenjena podna obloga, vrata, radiće se molerski radovi i uvesti sistem automatske dojave požara. Toaleti će biti rekonstruisani i biće ugrađen transportni lift kako bi se hrana lakše dopremala na prvi sprat.

Procenjena vrednost studije opravdanosti za gradnju i rekonstrukciju pet vrtića je malo više od 3,1 milion dinara.

Za sada nije poznato kada bi mogli da uslede radovi, ali je izvesno da to neće biti pre sledeće godine. Naime, pored Studije opravdanosti treba da usledi i javna nabavka za tehničku dokumentaciju za gradnju vrtića u Veterniku, na Sajlovu i Adicama, kao i u Jerneja Kopitara na Telepu u vrednosti od 13,2 miliona dinara, za šta će biti potrebno nekoliko meseci.

Doduše, “Radosno detinjstvo” je već objavilo da će do kraja godine imati tender za izbor izvođača radova za vrtiće na Adicama, u Veterniku i na Sajlovu, međutim i da se izvođač ili izvođači odaberu već nakon prvog tendera, radovi ne mogu da počnu dok se ne pripremi tehnička dokumentacija, za šta je takođe potrebno vremena.

Dodajmo da “Radosno detinjstvo” trenutno gradi novi vrtić u Orahovoj ulici na Klisi, da se rekonstruišu vrtići u Laze Kostića i Svetozara Miletića u Novom Sadu, kao i vrtić u Starim ledincima. Od većih radova u narednom periodu planirana je i gradnja novih vrtića u Polgar Andraša 2 (Bulevar Evrope), kao i u Jerneja Kopitara na Telepu. Ova dva objekta se nalaze u ranim fazama pripreme dokumentacije i projektovanja.

Izvor: 021
Foto: Pixabay