Početna Gradske teme Rekord: Za 24 sata pet lista za pokrajinske izbore

Rekord: Za 24 sata pet lista za pokrajinske izbore

0

ThinkstockPhotos-473543090Do sada je za izbore u Vojvodini predato šest lista – SNS, DS, SPS, LSV, SVM i SRS, što pokazuje veliki interes stranaka za izbore za novi sastav pokrajinske skupštine. Postignut je i rekord.

Naime, za 24 sata od momenta raspisivanja pokrajinskih izbora, čak pet stranaka je sakupilo potpise i predalo liste kandidata. To interesovanje je toliko veliko i strasti su uzavrele, da je već došlo do incidenata.

Stranke očigledno žele da imaju redne brojeve istovetne kao na republičkom nivou i na lokalima, kako bi svojim glasačima olakšali biranje. To zna da napravi, a i napravilo je gužvu. Ne pamti se do sada situacija, ni na jednom nivou, da je za 24 sata od raspisivanja izbora, pet stranaka podnelo liste. Znači da je veliko interesovanje stranka – izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine član Pokrajinske izborne komisije Darko Rudić.

PIK nije posebno odreagovao na nicident kada su aktiviste LSV ljudi iz obezbeđenja SPS-a fizički sprečili da predaju listu. Kako kaže Rudić, članovi PIK-a su u to vreme redovno obavljali svoj posao i tek su kasnije saznali za ovaj incident.

Žao mi je što se toliko pažnje posvećuje tom relativno malom incidentu. Mislim da je mnogo važnija tema veliki interes stranaka za pokrajinske izbore. Mi smo se naravno odmah oglasili i zahtevali smo od nadležnih organa da se rasvetli ovaj slučaj kako bi se u budućnosti sprečile ovakve situacije. Tražili smo i da se pojača obezbeđenje u i oko Skupštine Vojvodine – kaže Rudić.

Đorđe Vuković i Centra za slobodne izbore i demokratiju kaže da od 2000. godine na ovamo nije bilo ozbiljnijih malverzacija za brojem glasača i biračkim spiskovima.

Dosta je teško poverovati da neko to može da uradi. Pre svega mislim da se to koristi kao argument onim koji izgube na izborima pa imputiraju ovim drugima koji su na vlasti ili osvoje vlast da su manipulisali brojem birača. Ali, to se prosto nije dogodilo u prethodnih nekoliko izbornih ciklusa u Srbiji i ne vidim tako veliku pretnju u ovom trenutku – kaže Vuković.

Rudić dodaje da je u Vojvodini na proteklim izborima 2012. godine bilo 1.870.000 građana za pravom glasa.

Očekujemo približno isti broj. Približan broj ćemo objaviti 9. aprila, a 21. aprila, dakle 48 sati pre otvaranja biračkih spisa, objavićemo konačan broj.

Izvor: RTV
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos