Početna Gradske teme Restoran “Bata Pežo” svakodnevno donira obroke “Malim kućnim zajednicama”

Restoran “Bata Pežo” svakodnevno donira obroke “Malim kućnim zajednicama”

Humani projekat “Male kućne zajednice”, postoji u našem gradu od 2005. godine, a za njega je Grad Novi Sad dobio Globalno priznanje 2019. godine za inovativnu praksu u oblasti podrške osobama sa invaliditetom.

Naime, ovaj projekat podrazumeva uslugu stanovanja u malim kućnim zajednicama koja se obezbeđuje mladima sa smetnjama u razvoju i odraslim i starijim licima sa teškoćama, i obuhvata odgovarajući smeštaj, stručnu pomoć i podršku za razvoj i održavanje praktičnih veština potrebnih za svakodnevni život. U svakoj zajednici žive ili borave nekoliko sati dnevno negovateljice, sve u zavisnosti od profila ličnosti zajednice.

U vreme pandemije virusa korona, kada se svima preporučuje da se što manje kreću van svojih domova, stručnom osoblju i korisnicima “Malih kućnih zajednica” Danijela Mandić, vlasnica restorana “Bata Pežo”, svakodnevno donira 15 obroka, kako bi im svima, bar malo, olakšala ovaj težak period.

– Suočeni smo sa pandemijom virusa kovid-19 koja je dovela do velike brige za svaki ljudski život. Mi smo pokrenuli ovu akciju sa ciljem da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, u dogovoru sa gradom Novim Sadom. Odlučili smo da donacije ide za projekt “Male kućne zajednice”, jer je korisnicima ova pomoć od velikog značaja. Smatram da svako ko je u mogućnosti treba da pomogne kako bismo svi imali dovoljno” – rekla je Danijela i poručila svima da slušaju preporuke stručnih ljudi i preventivne mere zaštite, kako bismo se što lakše izborili sa ovom pošasti.

Autor: NsHronika
Foto: Privatna arhiva/Bata Pežo