Početna Gradske teme Retro igrica iz Novog Sada druga u Evropi

Retro igrica iz Novog Sada druga u Evropi

0

Tim studenata treće godine Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada osvojio je drugo mesto na takmičenju u Rumuniji “Didžilent dizajn 2017”.

Tijana Petrović, Stefan Sredojević, Srđan Skala, Milan Popović i Marko Kozomora, studenti treće godine Mikroračunarske elektronike na Fakultetu tehničkih nauka, za svoju retro igračku konzolu osvojili su u Rumuniji drugo mesto. Konzola, nastala na Fakultetu tehničkih nauka, kako su slikovito pojasnili, ima retro igrice poput izbegavanja kamenčića autićem i dobacivanje loptice reketima između dva igrača.

Studenti su još prošle godine počeli pripreme kako bi na drugačiji način prikazali igrice koje su već poprimile naziv retro, a koje su bile aktuelne pre 20 godina.

– Studenti su želeli da se podrobnije upoznaju s tim kako su nekada izgledale video-igrice. Oni su napravili igricu sličnu onoj koja je bila aktuelna ranijih godina, kada su računarski resursi bili znatno limitiraniji. Potom su je obogatili sa savremenim komponentama. Koristili su program gde su praktično imali hardverski i softverski deo. Nazvali su tu temu retro gejming konzola – kaže Ivan Mezei, docent na FTN.

Studenti su se nadmetali sa 27 ekipa iz pet različitih država Evrope, a ekipa iz Poljske je osvojila zlato.

– Propozicije takmičenja su takve da se najpre radi projekat ili priprema igrice koju žiri mora da odobri da biste uopšte prisustvovali takmičenju. Kada to prođe, onda kreće nadmetanje i borba za finale. Koliko je bitan sam projekat, bitno i je to kako će igrica biti prikazana žiriju – objašnjava Mezei.

Studenti kažu da su na takmičenju primenili sve ono što su učili na fakultetu.

– Prva faza pripreme igrice bila je samo na hardveru, da bismo potom prešli na noviju pločicu koja u sebi ima i procesor, potom smo mogli da koristimo IC kod kako bismo lakše pisali igrice. Svakako da danas ima više mogućnosti, a ranije nije bilo baš najlakše praviti igrice, ali je bilo kreativno i zabavno – kaže Milan Popović.

Njegov kolega Srđan Skala kaže da se studenti iskreno nisu nadali drugoj nagradi, već da su zapravo želeli da vide kako izgleda takmičenje takvog tipa van granica Srbije.

– Prvi put sam pristvovao takmičenju takve vrste. Ni na kraj pameti mi nije bila pomisao da bismo mogli osvojiti nagradu. Međutim, nakon ovog takmičenja, sada mogu reći da se pripremamo za sledeće, gde bismo mogli uzeti zlato – kaže Skala.

Spremaju se za sledeće takmičenje

Ekipa Fakulteta tehničkih nauka je pre dve godine prisustvovala takmičenju u Rumuniji, ali je ove godine sa svojim studentima po prvi put donela nagradu. Za narednu godinu tim planira da poveća broj članova koji će pomoći u izradi novog projekta.

Izvor: Blic/Slađana Aničić
Foto: Ilustracija/Pixabay