Početna Gradske teme Roditelji novosadskih mališana najviše izbegavaju MMR vakcinu

Roditelji novosadskih mališana najviše izbegavaju MMR vakcinu

0

Roditelji novosadskih mališana najviše izbegavaju MMR vakcinu.

Kako piše “Dnevnik”, iako su nadležne inspekcije podnele prekršajne prijave protiv roditelja koji odbijaju vakcinisanje dece, podaci kažu da do sada nijedan roditelj nije kažnjen. U Domu zdravlja “Novi Sad” navode da je odbijanje najčešće kada je reč o MMR vakcini, a smatraju da je uloga lekara i u tome da stalno prosvećuju pacijente, te da se na taj način bore protiv neosnovanih strahova.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja dr Vesna Vuleković za “Dnevnik” kaže da je trend slabijeg obuhvata imunizacije prisutan od pre desetak godina, što može da se tumači većim informisanjem o sastavu vakcina i informisanjem na društvenim mrežama.

– Odbijanje vakcinacije najčešće je vezano za MMR vakcinu, jer se njeno davanje povezuje sa pojavom autizma, što do sada nije naučno dokazano. Čini se da bolji uslovi života i veći standard onemogućavaju pojavu ovih zaraznih bolesti u epidemijskim razmerama. Ali to je delimično tačno. Upravo vakcinacija, koja je bila planska i kontinuirana, sa obuhvatom od 95 odsto i više, učinila je da zarazne bolesti budu skoro iskorenjene – navodi dr Vuleković i dodaje da je upravo zato bitno da se nastavi redovna vakcinacija.

Podsetimo, inspekcija Ministarstva zdravlja od početka godine podnela je 46 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, a tokom prošle godine podneto je 198 prijava. Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen u februaru prošle godine, predviđene su kazne od 30.000 do 150.000 dinara za roditelje koji ne vakcinišu svoju decu.

Izvor: Dnevnik/021
Foto: Ilustracija/Pixabay