Početna Gradske teme Saborna crkva u Karlovcima potpuno bez skela do Svetog Nikole

Saborna crkva u Karlovcima potpuno bez skela do Svetog Nikole

0

S najvećeg dela Saborne crkve u Sremskim Karlovcima skinute su skele i 260 godina star karlovački pravoslavni katedralni hram nakon višemesečnog rada konzervatora i majstora na tim mestima zablistao je u punom sjaju.

Šef gradilišta i predstavnik firme „Alp inženjering”, koja sa preduzećem „Koto” iz Beograda izvodi radove na fasadama tog objekata i Patrijaršijskog dvora Rajko Ranković kaže da će, koliko naredne sedmice, biti uklonjene preostale skele, a da bi do Svetog Nikole, kada Saborna crkva slavi hramovnu slavu, one trebalo da budu potpuno demontirane.

– Zbog materijal koji koristimo, tudimo se da iskoristimo dane bez niskih temperatura da uradimo što više na sokli koja je ostavljena za kraj da bi se isušila vlaga – kaže Rajko Ranković. – Deo iznad sokle je završen u potpunosti. Zadržali smo skele na glavnom ulazu u crkvu jer je kameni krst bio oštećen pa je u izradi novi.

Istovremeno kad i na Sabornoj crkvi, u maju je počala i sanacija frontalne, ulične fasade Patrijaršijskog dvora. Kako kaže Ranković, sva je prilika da će skele na tom objektu ostati do proleća zbog kompletne zamene stolarije na toj strani zdanja, kada će i na fasadu biti naneta boja.

Predlog je da se iduće godine nastavi obnova bočnih fasada Patrijaršijskog dvora, kao i da od privatnih kuća prvo budu obnovljene fasade na Trgu Branka Radičevića 3 i 15

Obnova fasade Saborne crkve i zapadne strane Dvora počela je u maju. Finansira se novcem iz Pokrajinskog fonda za obnovu kulturno-istroijskog nasleđa i podsticanje razvoja Sremskih Karlovaca, koji je formiran 2018. godine, a nadzor je poveren Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji je i pripremio projekat sanacije. Za pomenute radove Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama u decembru prošle godiine je uplatio karlovačkoj opštini blizu 80 miliona. Prvobitno je planirano da radovi budu privedeni kraju do kraja avgusta jer je 12. septembra trebalo u Sremskim Karlovcima da bude održana velika proslava stogodišnjce ujedinjenja srpskih crkva, međutim, obeležavanje velikog jubileja je odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa kaže da je u toku konkurs za izbor izvođača radova, koji je raspisala lokalna samouprava u Sremskim Karlovcima, za nastavak obnove graditeljskog nasleđa. Ponude za obnovu krova Bogoslovskog seminara i fasade Župnog ureda na Trgu Branka Radičevića bi trebalo da budu otvorene u drugoj polovini decembra.

– Na zgradi Bogoslovskog internata je u planu kompletna sanacija krovne konstrukcije, budući da prokišnjava, ali tako da taj prostor u potkrovlju može da se koristi – napominje Vapa. – S PDV-om, taj posao će koštati 23,5 miliona dinara. Oko 18 miliona dinara predviđeno je za sanaciju fasade Župnog ureda.

Predlog je da se iduće godine nastavi obnova bočnih fasada Patrijaršijskog dvora, kao i da od privatnih kuća prvo budu obnovljene fasade na Trgu Branka Radičevića 3 i 15.

Izvor: Dnevnik
Foto: Wikipedia