Početna Gradske teme Sadnja 60.000 sadnica za 60 godina NP Fruška gora

Sadnja 60.000 sadnica za 60 godina NP Fruška gora

0

Nacionalni park Fruška gora akcijom sadnje obeležava 60 godina postojanja, kao prvi nacionalni park koji je Srbija dobila.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa v.d. direktora Nacionalnog parka Fruška gora Radoslavom Krunićem i brojnim volonterima prisustvovao akciji sadnje.

Akcija podrazumeva sadnju 60.000 sadnica i predviđeno je da traje od završetka vegetacije 2020. godine do početka novog vegetacionog perioda 2021. godine, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, kažu u Gradskoj kući.

“Šest decenija trajanja nije mali period i svi mi, zalјublјenici u Frušku goru, smo ponosni na taj jubilej. Ovo je sjajna akcija koju je JP ‘Nacionalni park Fruška gora’ pokrenulo zajedno sa odgovornim kompanijama i pojedincima, a rezultat toga je da je mimo budžetskih sredstava tog preduzeća obezbeđen impozantan broj sadnica. Verovatno nema stanovnika ni jedne opštine u ovom delu naše države da nije proveo bar neko prijatno vreme na Fruškoj gori zajedno sa svojom porodicom i prijatelјima. Kakva će biti Fruška gora i da li ćemo biti na visini zadatka u odnosu prema njoj, zavisi samo od nas. Ova akcija sadnje šalјe poruku o njenom dalјem razvoju, sa cilјem da bude mesto prijatnog boravka i okuplјanja, ali i da se oni koji koriste Frušku goru kao izletište, šetalište ili teren za rekreaciju, odnose odgovorno, da ne ostavlјaju razbacano smeće, neugašene roštilјe i da ne očekuju da neko drugi dođe i počisti iza njih. Simbolično, sa potesa Astali u blizini teritorije novosadskog naselјa Bukovac, krećemo u sadnju oko 50 sadnica, a potom nastavlјamo pošumlјavanje po celoj planini”, rekao je Vučević.

V.d. direktora nacionalnog parka Radoslav Krunić rekao je da se sadi 50.500 sadnica hrasta i bukve i 9.500 sadnica topole.

“Ova akcija pošumlјavanja ne ulazi u naš redovan godišnji plan, odnosno ne spada u sadnju koju JP ‘Nacionalni park Fruška gora’ sprovodi svakodnevno, već je ovo vid dodatne sadnje”, rekao je Krunić.

LSV: Hitno zaustaviti mahnitu seču

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine poručio je da je sadnja dobra stvar, ali da se prekomerno seče.

“Današnje i pošumljavanje Fruške gore narednih dana sa ukupno 60 hiljada sadnica jeste važno i dobro, ali ne može biti zamena za ovu meru koju je odavno trebalo doneti. Na žalost, Fruška gora nije u nadležnosti ni gradske ni pokrajinske, nego republičke vlade, pa pozivamo najpre resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstvo zaštite životne sredine, ali i sve druge koji su na bilo koji način nadležni po ovom pitanju da hitno preduzmu sve mere za zaštitu ovog nacionalnog parka”, navode u LSV.

Kako dodaju, ovaj nacionalni park godišnje za poslovanje od države dobije 28 miliona dinara, a potrebno je 450 miliona dinara.

“I užasavajuća je činjenica da se razlika u novcu obezbeđuje sečom. Rešenje koje LSV predlaže već neko vreme jeste da Nacionalni park više ne bude javno preduzeće, nego javna ustanova čiji se rad potpuno finansira iz budžeta, čime će nestati opravdanje za mahnitu seču. Istovremeno, neophodno je i povećanje nadležnosti čuvarske službe, uz pravo legitimisanja i zadržavanja dok ne dođe policija. Neophodno je i da se na svim lokacijama u Nacionalnom parku, gde god nije moguće odmah zaustaviti seču, što pre zakonom propiše minimalna eksploatacija šuma, samo u količini neophodnoj za očuvanje u odgovarajućoj uzgojnoj poziciji. Paralelno sa tim, moraju se intenzivirati sve aktivnosti na zaštiti i uzgoju šuma i drugih prirodnih vrednosti. Krajnje je vreme i da pokrajinska administracija preduzme sve mere za to da se Fruška gora vrati u nadležnost Vojvodine, a pokrajinski Fond za šume počne da se bavi svojim poslom i da finansira pošumljavanje na teritoriji čitave Vojvodine, umesto što pomaže izgradnju puteva za izvlačenje posečenog drveta na Fruškoj gori”, kažu u gradskom odboru Lige.

Izvor: 021
Foto: Grad Novi Sad