Početna Gradske teme Sadnja drveta sećanja i otvaranje izložbe “Novi Sad grad feniks”

Sadnja drveta sećanja i otvaranje izložbe “Novi Sad grad feniks”

Pod pokroviteljstvom grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Udruženje građana Dunavska sonata, nizom događaja, u kojima će učestovovati 400 učenika i umetnika, 12. juna otpočeće obeležavanje 170 godina od najvećeg stradanja u istoriji Novog Sada, kada je u topovskom granatiranju 1849. grad razrušen do temelja i ubijeno 12.000 od 20.000 stanovnika.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević, zajedno sa učenicima novosadskih osnovnih škola, zasadiće u Dunavskom parku drvo sećanja. Nakon toga, u saletli Dunavskog parka biće održan prigodan kulturnoumetnički program u kom će nastupiti Kvartet beogradske filharmonije.

Potom će na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice, kod zgrade u čijem dvorišnom zidu još uvek stoji neeksplidirano đule iz 1849. godine, biti otvorena izložba “Novi Sad grad feniks”.

Istovremeno će u novosadskim školama biti održan javni čas na kom će đacima biti predočene činjenice u vezi s revolucijom 1848/49. i najvećim stradanjem Novog Sada.
Obeležavanju ovog važnog datuma biće posvećeni mnogobrojni programi, koji će trajati do kraja 2019. godine.

Celokupan program obeležavanja ima za cilj da se ukaže na važnost mira, slobode i zajedništva.

Izvor: NsUzivo
Foto: Pixabay