Početna Gradske teme Sadnja stabala na Štrandu

Sadnja stabala na Štrandu

0

Akcija „Volonterska oaza“ sadnje stabala, održala se nedavno na novosadskom Štrandu, sa početkom u 12 časova. Čitavu sadnju realizovao je Novosadski volonterski servis (NVS) u saradnji sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i JKP Gradskim Zelenilom Grada Novog Sada, u sklopu projekta „Oživimo parkove“.

Volonteri iz različitih organizacija uz podršku stručnih ljudi iz Gradskog zelenila zasadili su 18 različitih i novih stabala.Prema rečima rukovodioca NVSa, Vojislava Prkosovačkog, Volonterska oaza je mesto koje obeležava izvor koji treba da hrabri vrednosti volontiranja – zalaganje za mir, slobodu, solidarnost i humanost.

Ideja i cilj volonterske oaze je nastao nakon uručene Oktobarske nagrade Grada Novog Sada, koja je dodeljena svim volonterima i volonterkama 23. oktobra, 2020. godine na svečanoj ceremoniji dodele u Gradskoj kući. Uz nagradu dodeljena su i novčana sredstva za koje je dogovoreno da se utroše na način da istaknu ulogu i značaj volontiranja u gradu. Nakon sprovedene onlajn ankete među volonterima Novog Sada iz 40 organizacija, najveći broj glasova dobila je ideja i potreba za sadnjom stabala.

Novosadski volonterski servis je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu. Nastala je na inicijativu Evropske prestonice mladih 2019 i Fondacije “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”.

Saradnja sa volonterima i volonterkama, organizacijama i institucijama predstavlja simbol svega što volontiranje znači za pojedince, ali i čitavo društvo.

Sadnja stabala na novosadskom Štrandu realiozavana je u skladu sa trenutnim epidemiološkim merama koje su na snazi u Republici Srbiji.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay