Početna Gradske teme Šahovski rapid turniri u decembru, nagrade za sve učesnike

Šahovski rapid turniri u decembru, nagrade za sve učesnike

0

Udruženje “Za pravo na kvalitetan život” i ovog decembra organizuje niz šahovskih turnira pod zajedničkim nazivom “Potpuno ravnopravni”.

Ovi turniri za cilj imaju da kroz šahovsko druženje i nadmetanje ljubitelja igre na 64 polja sa i bez invaliditeta pokažu da su ljudi intelektualno ravnopravni bez obzira na (ne)postojanje fizičkog invaliditeta.

Osnovna ideja je da se sruše predrasude koje neki gaje prema osobama sa invaliditetom, usled čega su ovi naši sugrađani često uskraćeni za određena prava.

“Ukupno će se odigrati četiri šahovska turnira po pravilima FIDE za ubrzani šah. Turniri će biti rejtingovani kod Međunarodne šahovske organizacije, pa će učesnici imati priliku da steknu plasman na njenoj svetskoj rejting listi za ubrzani šah”, kaže Mladen Savić, predsednik Udruženja.

On je objasnio da su se ove, za razliku od prošle godine kada su igrani cuger turniri, odlučili za rapid varijantu, od 12 minuta za razmišljanje po igraču, kako bi učesnici mogli da ostvare rejting i za ovu vrstu šaha.

Savić dodaje da su obezbedili, kroz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u okviru projekta “Srbija bez barijera”, nagrade za sve učesnike, koje će prema konačnom, zbirnom plasmanu sa svih turnira biti uručene 24. decembra 2022, te posluženje i osveženje za igrače u toku samih turnira.

Novosadski šahovski trener Vladimir Deže će održati i obuku iz osnovnih šahovskih principa.

Prvi događaj iz ovog ciklusa, pod nazivom “Drugi memorijalni turnir Žarko Janković – potpuno ravnopravni” održaće se u sredu, 07. decembra 2022. s početkom u 19.00 u prostorijama Novosadskog šahovskog kluba u Pašićevoj 24.

Nakon toga, održaće se sledeći turniri:

– Memorijalni turnir Ivan Milinković – potpuno ravnopravni, u subotu 10.12. od 16h
– Memorijalni turnir Milovan Obradović – potpuno ravnopravni, u subotu 17.12. od 16h
– Memorijalni turnir Zoran Bobić – potpuno ravnopravni, u subotu 24.12. od 16h

Dobrodošli su svi ljubitelji šaha, učešće je besplatno, a organizator posebno poziva osobe sa invaliditetom, za koje su predviđene i posebne nagrade, da uzmu učešća u ovoj akciji šahovskog druženja.

Turniri će imati po šest kola, uz tempo igre 12 minuta po igraču.

Sudiće šahovski sudija Siniša Remecki, FIDE majstor i bivši šampion Novog Sada.

Prijave na: 064 3487742 ili pravonakvalitetanzivot@yahoo.com.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs