Početna Gradske teme Sajam plaća delegaciji put u Kinu 7.000 evra

Sajam plaća delegaciji put u Kinu 7.000 evra

srb-ns-sajam
Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, šef protokola Živko Miljević i predsednica Nadzornog odbora Mira Ač dobiće dnevnice za put u Kinu 5.600 evra.
Prema saznanjima zaposlenih, rukovodioci odlaze u Kinu na Sajam robe široke potrošnje, od 9. do 12. juna, a za njihove dnevnice biće dato duplo od propisanog, iako je Sajam na ivici stečaja. Dnevnica koja je predviđena pravilnikom za putovanje u Kinu je 85 dolara, a iz kase novosadskog sajma je preuzeto više od 5.000 evra, odnosno, zaposleni i predsednica Nadzornog odbora su za svoje potrebe podigli duple dnevnice.
Tako će putovanje u Kinu koštati ukupno oko 7.000 evra, jer pored dnevnica, tu su avionske karte, koje koštju oko 500 evra po osobi. Zaposleni podsećaju da je zbog problema u poslovanju 17 radnika proglašeno za tehnološki višak, a nov talas otpuštanja tek sledi.
“Do sada nikad predsednik Nadzornog odbora nije putovao na inostrane sajmove, kao ni šef protokola”, kaže predsednik samostalnog sindikata Novosadskog sajma Siniša Tomašević, podsećajući da je završni račun tog preduzeća pokazao da su godinu završili u minusu od 40 miliona dinara. On dodaje da ne zna šta Sajam dobija putovanjem.
“Ne znamo šta ćemo dobiti time što će direktor sa saradnicima boraviti na Sajmu robe široke potrošnje, gde će biti izložena oprema za kuhinje i kupatila, niti kako će nam to pomoći da izađemno iz dubioze2, kaže Tomašević.
Generalni direktor novosadskog sajma Slobodan Cvetković kaže da putuje u Kinu jer želi da učvrsti saradnju sa privrednicima te zemlje, koji su veoma zainteresovani za tržište u Srbiji. “Novosadski sajam plaća prevoz, a domaćini smeštaj i štand. Sajam je izdvojio nekoliko hiljada evra za prevoz. Ne znam tačno koliko je novca izdvojeno za te potrebe. Šef protokola ide jer zna strane jezike i bio je zadužen za pregovaranje sa privrednicima iz Kine, a predsednica Nadzornog odbora je izrazila želju da putuje sa nama. Ne vidim ništa sporno u tome jer je plaćen smeštaj. Nama je cilj da se što bolje predstavimo”, naglašava Cvetković. On dodaje da “direktor ne može samo da sedi u kancelariji, već mora biti aktivan u interesu svih radnika”.
Preduzeće je u lošoj finansijskoj situaciji od 2013. godine, a neki radnici su još tada otpušteni kao tehnološki višak. I prethodni direktor Dragan Lukač prozvan je za velike troškove pošto je potrošio milione na opremanje kabineta i kupovinu novih automobila.

Autor: 021