Početna Gradske teme Samo dve prijave iz novosadskih škola na SOS telefon

Samo dve prijave iz novosadskih škola na SOS telefon

0

crying-513164_640

Na SOS telefon za prijavu vršnjačkog nasilja do sada su stigle samo dve prijave iz novosadskih škola.

Na taj telefon, gde roditelji i učenici mogu da prijave vršnjačko nasilje, stižu prijave i svaka se detaljno proverava i utvrđuje da li je zaista bilo zlostavljanja i koje vrste.

Međutim, na broj 065/505-2136, do sada su, kako Novosti saznaju u Koordinacionom telu za borbu protiv nasilja u novosadskim osnovnim i srednjim školama, stigle samo dve prijave. Brojniji su oni koji traže savet ili žele da se informišu da li se određeno ponašanje smatra vršnjačkim nasiljem.

Interesantan je podatak da je mnogo više, odnosno desetak poziva, stiglo iz drugih gradova u Srbiji, gde očigledno, ne postoji ovakva mogućnost da se ukaže na vršnjačko nasilje.

– Za dva prijavljena slučaja nasilja u novosadskim školama, istragom i proverama je utvrđeno da zaista nema elemenata nasilja, što znači da je sve rešeno vrlo brzo – predočavaju u Koordinacionom telu.

Odluka o uvođenju SOS telefona doneta je 24. marta, a taj potez Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u novosadskim osnovnim i srednjim školama usledio je posle otkrivanja višemesečnog vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi “Branko Radičević”, kada su petorica osmaka maltretirala dvojicu dve godine mlađih učenika te škole.

Školama se nalaže i da jednom mesečno šalju izveštaje o stanju bezbednosti Koordinacionom telu za borbu protiv nasilja. Nalaže im se i uvođenje povećanog broja dežurnih nastavnika, tako da se pokriju svi delovi škola i školskih dvorišta, posebno tačke rizika gde nema kamera, sa naglaskom na toalete. Takođe, potrebno je pojačati preventivni rad sa učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima na temu prevencije vršnjačkog nasilja.

Izvor: Novosti/021
Foto: Ilustracija/Pixabay