Početna Gradske teme Sanira se spomen-kosturnica palim borcima NOB-a u Grabovu

Sanira se spomen-kosturnica palim borcima NOB-a u Grabovu

0

Spomen-kosturnica palim borcima Narodnooslobodilačke borbe u Grabovu, u Beočinu, uskoro će biti sanirana.

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture traži izvođača radova na ovom poslu, koji vredi 1,1 milion dinara sa PDV.

Sredstva je, na predlog Pokrajinskog zavoda, obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Spomen-kosturnica palim borcima u Drugom svetskom ratu nalazi se ispred osnovne škole u Grabovu, a podignuta je 1961. godine. Ovaj ratni memorijal čine pristupne staze sa platoom, spomen-kosturnica i skulpturalni zidovi u dva pravca oko kosturnice. Kako je evidentirano u idejnom projektu sanacije, kosturnica je četvrtastog oblika, od betona, visine oko 170 centimetara, a malterisani i bojeni deo nosi se na kamenom zidanom postamentu.

Na gornjem delu nalaze se dve ploče – bronzani reljef i spomen-ploča od crnog mermera, sa ispisanim tekstom:

U borbi protiv fašizma i domaćih izdajnika dali su živote stotine građana ovog malog, planinskog Grabova. Neka ova spomen-kosturnica podseća nove generacije na herojske dane Narodnooslobodilačke borbe i žrtve za našu lepšu i srećniju budućnost.

Sa leve strane kompleksa su tri nosača zastava.

Kako se zaključuje u idejnom projektu, kompleks je već prilično dobro održavan. Međutim, potrebno je uraditi određene poslove na sanaciji.

Potrebno je pregledati, očistiti i impregnirati bronzanu i mernernu ploču; ponovo malterisati i obojiti faadnom bojom u belom tonu zidani deo kosturnice; sve kamene elemente pregledati, očistiti nečistoća i ispucale fuge, oprati detaljno partnerni deo, a betonske ivičnjake ukloniti i postaviti nove; jarbole je potrebno srediti, sanirati njihov mehanizam; hortikulturno urediti obeležje zasađivanjem, između ostalog, ukrasnog bilja.

Tender za odabir izvođača ovih radova otvoren je do 15. septembra.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia