Početna Gradske teme Sastanak u Gradskoj kući zbog situacije u DES-u: Nema jednostavnih rešenja

Sastanak u Gradskoj kući zbog situacije u DES-u: Nema jednostavnih rešenja

Predstavnici DES-a sastali su se u Gradskoj kući sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem, gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i direktorom Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Miletom Radivojevićem.

Radnici i direktor DES-a izneli su probleme u kojima se nalazi ovo preduzeće, kao što su zaostale plate, isplate zdravstvenog i penzionog osiguranja, kao i isplata putnih troškova. Radnici su štrajkovali prethodnih dana, a planirali su da organizuju i protest ispred Gradske kuće.

Ministar Zoran Đorđević poručio je da Ministarstvo želi da pomogne u rešavanju problema, te da je to razlog organizovanja sastanka.

– Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja radi sve što je u moći kako bi rešilo aktuelni problem radnika. Zato smo i angažovali Agenciju za mirno rešavanje radnih sporova, kako bismo do zajedničkog rešenja došli u zakonskom roku – rekao je Đorđević.

Direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević istakao je da se stepen humanizacije društva ogleda i u odnosu prema osobama sa invaliditetom.

– Paralelno sa postupkom mirnog rešavanja radnog spora, danas je u Gradskoj kući održan sastanak sa predstavnicima sindikata preduzeća DES koje se nalazi u dugogodišnjim problemima za koja, na žalost, ne postoje jednostavna rešenja. Imajući u vidu da je postupak u toku, moramo da budemo optimisti. Ovom prilikom želim da pošaljem poruku, kako radnicima koji su u štrajku, tako i onima koji nisu, da je državi izuzetno važno da se ovaj postupak reši na način koji će biti u potpunosti sa njihovim zahtevima i koji će, na neki način, rešiti sve njihove individualne probleme – ukazao je Radivojević.

Đorđević je dodao da ovakva preduzeća moraju da imaju podršku. Radnici mogu da računaju i na podršku Grada. Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da će raditi na rešavanju problema sa kojima se suočavaju radnici i preduzeće u domenu svoje nadležnosti.

Podsetimo, ova firma je već duže u finansijskim problemima, pokrenut je i stečajni postupak i pripremljen plan reorganizacije kojim je već deo duga pretvoren u vlasništvo Grada Novog Sada, kao najvećeg akcionara, i još 17 drugih lokalnih samouprava i državnih organa. Država, koju predstavlja rukovodstvo firme, očekuje da će preduzeće rešiti sve probleme smanjenjem broja zaposlenih uz socijalni program, pri čemu je oko 80 od ukupno 170 radnika već iskazalo zainteresovanost da napusti firmu.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs