Početna Gradske teme “Sat za našu planetu 2015”: Novi Sad večeras gasi svetla

“Sat za našu planetu 2015”: Novi Sad večeras gasi svetla

0

sat za nasu planetu 2015_1

“Sat za našu planetu 2015” biće obeležen danas, 28. marta, na više lokacija u Novom Sadu. Građani se pozivaju da isključe svetla u svojim domovima od 20.30 do 21.30 časova.
Dekorativna rasveta biće isključena na sledećim lokacijama: Saborna crkva, Katedrala, Petrovaradinska tvrđava, Varadinski most, Gradska kuća, Srpsko narodno pozorište, Apolo centar, Vojvođanska banka, a akciji se priključio i Kulturni centar Novog Sada koji će isključiti svetla u ovom periodu.
Od 20.30 do 21.30h na Trgu slobode isključiće se rasveta, a upaliće se sveće. Organizatori pozivaju Novosađane da se priključe akciji okupljanjem pored Miletićevog spomenika, da bi zajedno upalili sveće u obliku broja “60+” i u obliku bicikla.
Volonteri će okupljenima deliti kartonske sijalice na koje se ispisuju ekološke odluke, odnosno buduće ekološke navike. Atmosferu će dodatno zagrejati vatrenim akrobatskim plesom članovi grupe “Haos animatori” i trupe “Flow”.
Akciju je podržalo Udruženje “Novosadska biciklistička inicijativa”, pa će zajedno sa članovima svi zainteresovani moći da voze eko rutu “Sat za našu planetu 2015 – bajsom” od Limanskog parka, preko keja do Trga slobode. Polazak iz Limanskog parka je u 20h.
Ovo je deveti put da se Sat za našu planetu obeležava širom planete. Akcija je iz simboličnog gašenja svetla u Sidneju prerasla u najveću svetsku inicijativu koja uključuje stotine miliona ljudi u više od 7.000 gradova iz 163 zemlje.
U Srbiji je prošle godine akcija organizovana šesti put.

Autor: 021.rs