Početna Gradske teme Satovi u Karlovcima će ponovo pokazivati tačno vreme

Satovi u Karlovcima će ponovo pokazivati tačno vreme

0

Prošlogodišnja obnova Saborne crkve u Sremskim Karlovcima, koju je akademik Dejan Medaković nazvao trijumfom barokne arhitekture kod Srba, uprkos izmenama u prvoj deceniji 20. veka kojima je, uz poštovanje njenih prvobitnih oblika, prilagođena Patrijaršijskom dvoru, moglo bi se reći, biće krunisana popravkom satova u zvonicima.

Višegodišnje obnavljanje tog velelepnog hrama iz 1758. godine zaokruženo je sanacijom fasade, obavljenom zahvaljujući novcu iz Pokrajinskog fonda za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca.

Dok su majstori početkom ove godine privodili kraju takozvane fine radove i obnovu stolarije na hramu, iz Pokrajinske vlade, na čelu sa Igorom Mirovićem, stigla je informacija da će biti popravljeni i satovi, koji ne rade od 2018., kada im je zbog udara groma trajno oštećen mehanizam. Kako je pokrajinski premijer rekao za „Dnevnik”, za opravku satova na Sabornoj crkvi izdvojeno je 1,9 miliona dinara. Tom poslu će se pristupiti tokom godine.

O satovima u zvonicima Saborne crkve nema zapisa u literaturi, što je donekle i razumljivo, budući da nisu od suštinske važnosti za sam objekat. Pretpostavka je da su stradali u požaru koji je između 6. i 7. septembra 1799. godine zahvatio Karlovce, kada je vatrena stihija progutala 64 kuće, deo Magistrata i desni toranj hrama, dok je levi bio znatno oštećen. Za pretpostaviti je i da su tokom popravke tornjeva 1805. i oni popravljeni, kao i da se to dogodilo između 1907. i 1910. kada je ova katedralna karlovačka crkva dobila sadašnji izgled.

Zabeleženo je da su popravljeni 1992., iako je izgledalo da nema nade za to zbog toga što je popravka bila veoma skupa. Sva je prilika da će se to nakon tri godine od udara groma ponovo dogoditi, jer su obezbeđene pare i za taj „detalj”.

Popravku čekaju i satovi na ostalim karlovačkim crkvama i najstarijoj srpskoj gimnaziji, koji su u proteklim godinama samo sporadično radili.

Izvor: Dnevnik-rs
Foto: PIxabay