Početna Gradske teme Savetovalište za mlade u borbi protiv HIV/AIDS-a

Savetovalište za mlade u borbi protiv HIV/AIDS-a

0

aids

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a koji se obeležava pod sloganom “Getting to zero”, Savetovalište za mlade Doma zdravlja “Novi Sad” sutra će u 12.30 časova u Školi za dizajn “Bogdan Šuput” organizovati manifestaciju u saradnji sa Udruženjem “Crvena linija”, učenicima iz Ekonomske škole “Svetozar Miletić”, Poljoprivrednom školom sa domom učenika u Futogu i Muzičkom školom “Isidor Bajić”.

Učenici Ekonomske škole, poslastičarski smer, pripremiće kolače koji će predstavnici Crvene linije odneti osobama koje se leče od AIDS-a, učenici škole za dizajn Bogdan Šuput pripremiće izložbu likovnih radova, a učenici Poljoprivredne škole pripremiće cvetne aranžmane. Aranžmani i plakati biće poklon za prostorije Udruženja Crvena linija. Učenici Muzičke škole pripremiće umetnički program za sve prisutne.

Prema najnovijim procenama SZO i UNAIDS-a u svetu sa HIV-om živi 35,3 miliona osoba. Procenjuje se da je u svetu u 2013. godini virusom HIV-a zaraženo oko 2,1 milona ljudi, od toga oko 240.000 dece mlađe od 15 godina. Od 1981. godine kada je zabeležen prvi slučaj ovog oboljenja, od posledica infekcije HIV virusom umrlo je oko 39 miliona ljudi.

Od početkа epidemije 1985. godine do krаjа novembrа 2012. godine, premа podаcimа Institutа zа jаvno zdrаvlje Srbije “Dr Milаn Jovаnović Bаtut”, u Srbiji je registrovаno 2.820 osoba inficirаnih HIV-om, od kojih su 1.620 osobe obolele od AIDS-a, а 1.126 HIV pozitivnih osobа je umrlo. Prema zvanično dostupnim podacima, u Srbiji je krajem novembra 2013. godine živelo 1.808 osoba inficiranih HIV-om. Procenjuje se da je broj osoba koji ne znaju da su inficirani HIV virusom dvostruko veći.

Kako se Savetovalište za mlade bavi zdravstveno-preventivnim radom, fokus aktivnosti je edukacija mladih o načinima transmisije HIV virusa, kao i mogućnostima prevencije zaražavanja. Veći nivo znanja doprinosi smanjenju diskriminativnog stava mladih prema osobama koje žive sa HIV/AIDS-om.

Autor i foto: NsHronika.rs