Početna Gradske teme Seča drveća uznemirila Novosađane, priprema se teren za zgradu suda

Seča drveća uznemirila Novosađane, priprema se teren za zgradu suda

0

Pripreme placa na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog za izgradnju nove zgrade suda otpočele su juče uklanjanjem četiri stabla, što je izazvalo negodovanje dela stanara okolnih zgrada.

Građevinskim projektom nove zgrade suda je predviđeno uklanjanje stabala zbog iskopavanja temelja buduće sudske zgrade.

Ovi radovi su izazvali negodovanje dela stanara okolnih zgrada, koji su na kratko prekinuli radove. Ubrzo je na teren izašla i komunalna policija, koja je ustanovila da se radovi odvijaju u skladu sa projektom, što nije umirilo okupljene stanare.

Oni se bune i zbog ograde koja je postavljena, a za koju kažu da im ometa normalan prolazak do Ulice Maksima Gorkog. Prema nezvaničnim saznanjima, pomenuta ograda će biti na tom mestu dok se drveće ne ukloni sa placa.

Podsetimo, prvobitnim planom je bilo predviđeno da se poseče svih 15 stabala i da se ukloni dečije igralište kako bi se dobio “zeleni krov garaže”. Nakon protesta stanara, projektovana veličina podzemne graže suda je smanjena, čime je drveće trebalo da bude sačuvano.

Nova zgrada suda će imati površinu nešto veću od 11.000 kvadratnih metara.

Priča o izgradnji nove zgrade suda na ovoj lokaciji je stara nekoliko godina. Prve najave su se čule još 2017. godine, a novac za izgradnju je obezbeđen iz EU fondova.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay