Početna Gradske teme Sedam miliona evra za nabavku novih autobusa

Sedam miliona evra za nabavku novih autobusa

0

Za nove autobuse na čisto gorivo u Novom Sadu namenjeno je sedam miliona evra u okviru EBRD programa „Zeleni gradovi“. Regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai kaže da će novi autobusi doprineti smanjenju zagađenja vazduha i pružiti kvalitetniji prevoz Novosađanima.

EBRD finansira unapređenje javnog gradskog prevoza u Novom Sadu prvim projektom u okviru programa “Zeleni gradovi”, pomažući Novom Sadu da se izbori sa ekološkim izazovima. Ugovor o zajmu od sedam miliona evra, koji su potpisali EBRD i Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad, omogući će gradskom prevozniku kupovinu novih autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas, koji u poređenju sa dizel autobusima imaju značajno manju emisiju štetnih produkta sagorevanja.

Ovaj projekat deo je šireg programa obnavljanja autobuskog voznog parka, a autobusi na komprimovani gas čiju kupovinu finansira EBRD biće u upotrebi od ove godine i doprineće da se poboljša kvalitet, pouzdanost i atraktivnost javnog gradskog prevoza. Novi autobusi zameniće deo starih dizel-autobusa i saobraćaće na najprometnijim gradskim autobuskim linijama, smanjujući na taj način emisiju CO2 za najmanje 70 posto. Novi autobusi takođe će biti opremljeni pristupom i mestom za smeštaj invalidskih kolica.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay