Početna Gradske teme Sedam ulica u Veterniku dobijaju imena po poslanicama Velike narodne skupštine

Sedam ulica u Veterniku dobijaju imena po poslanicama Velike narodne skupštine

0

Komisija za nazive delova naseljenih mesta prihvatila je da sedam ulica u Veterniku dobiju imena po poslanicama Velike narodne skupštine, održane 25. novembra 1918. godine.

Ulica broj 29 dobija naziv po političarki, urednici i aktivistkinji Milici Tomić, ulica broj 15 po Katici Rajčić, ulica broj 13 po Mariji K. Jovanović, a ulica broj 14 po Mari Đorđević Malagurski.

Ulica broj 16 dobija naziv po Mandi Sudarević, ulica broj 18 po Anastaziji Manojlović, a ulica koja počinje od Ulice osnivača Veternika i ide duž parcele 3418/49 nosiće ime poslanice Velike narodne skupštine i dobrotvorke Olge Stanković.

Predlog da se ulicama daju nazivi po sedam poslanica Velike narodne skupštine dao je Odbor za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Novi Sad.

Komisija je prihvatila i da se ulici broj 3 u Veterniku da naziv po proti Georgiju Živanovu, ulici broj 4 po Jovanu Radonjiću, ulici broj 5 po patrijarhu Vikentiju Prodanovu, a ulici broj 7 po istoričaru i akademiku SANU Slavku Gavriloviću.

Ulica broj 8 dobija ime po naučnom radniku i istoričaru pozorišta Dimitriju Kiriloviću, ulica broj 20 po hirurgu Vojinu Lazareviću, ulica broj 21 po advokatu i javnom beležniku Kosti Majinskom, dok će ulica broj 25 nositi ime zidara i građevinskog preduzimača Jovana Joce Pervaza.

Komisija je utvrdila i da se ulici broj 10 u Novom Sadu da naziv po filmskom reditelju i snimatelju Slavuju Hadžiću, kao i da se ulici broj 36 da naziv po graditelju Đerđu Molnaru.

Nakon što se dobiju potrebne saglasnosti, ovi predlozi će se naći pred odbornicima Skupštine grada.

Izvor: novisad.com
Foto: Wikipedia