Početna Gradske teme Šef delegacije EU Sem Fabrici u prvoj poseti Novom Sadu

Šef delegacije EU Sem Fabrici u prvoj poseti Novom Sadu

Evropska unija finansira niz projekata po čitavoj Vojvodini, a naročito u Novom Sadu, čija ukupna vrednost iznosi 460 miliona evra, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici.

Evropska unija u Vojvodini finansira projekte u oblastima infrastrukture, istraživanja i nauke, vladavine prava i poljoprivrede. Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji napreduju, a ključnu, sastavnu ulogu u tom procesu ima Vojvodina i, nakon razgovora s predsednikom Pokrajinske vlade, još sam ubeđeniji da će tako biti i ubuduće“, rekao je Fabrici. On je danas boravio u Novom Sadu, gde se sastao sa gradskim i pokrajinskim čelnicima, a ovo je prva poseta novog ambasadora institucijama van Beograda.

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, naveo je da je poseta ambasadora Fabricija pokazatelj dosadašnje dobre saradnje Delagacije EU u Srbiji sa pokrajinskom administracijom.

U narednom periodu, u mandatu novog šefa Delegacije EU u Srbiji, intenziviraćemo našu saradnju i bićemo praktičniji. Dogovorili smo praktične korake koji se tiču projekata koji su za nas važni, poput Velikog bačkog kanala i čitavog sistema njegove zaštite, jer je Veliki bački kanal jedna od najcrnjih ekoloških tačaka Evrope, a Evropska komisija finansira projekat revitalizacije celog tog sistema. Potom, Žeželjev most, gde smo na kraju višegodišnje borbe da dobijemo novi most“, rekao je Mirović.

Fabrici je izjavio da, kada je reč o zaštiti životne sredine, Evropska unija pomaže na dva načina.

S jedne strane, tu je izrada propisa. Evropska unija ima najsofisticiranije zakone i standarde, oni jesu zahtevni, ali su fokusirani na kvalitet života svih nas. Drugi način je što izdvajamo značajna sredstva za konkretne infrastrukturne projekte u oblasti zaštite životne sredine, u domenu upravljanja otpadom ili prečišćavanja voda. Od 460 miliona evra, koliko smo izdvojili za Vojvodinu, u ove projekte uloženo je 45 miliona“, naveo je šef delegacije EU.

On je, prilikom susreta sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, čestitao Novom Sadu osvajanje titula Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope, ocenivši da je to veoma značajno za grad, ali i za državu.

Kako je rekao gradonačelnik, Novi Sad ima intenzivnu saradnju sa organizacijama EU u Srbiji, što se ogleda u realizaciji brojnih projekata za koje je, putem različitih programa, do sada odobreno oko 6,5 miliona evra.

Izvor: 021.rs

Foto: dnevnik.gov.rs