Početna Gradske teme Sekretarijat dodelio 4 miliona dinara za ekološke projekte

Sekretarijat dodelio 4 miliona dinara za ekološke projekte

0

puzovic_dodeljuje_sredstva

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dodelio je četiri miliona dinara za ukupno 49 projekata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Ovaj konkurs je drugi po redu koji je ovaj sekretarijat raspisao ove godine iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Prvo je u toku leta raspisan konkurs iz oblasti podrške udruženjima građana iz oblasti urbanizma, graditeljstva i prostornog planiranja, za šta je izdvojeno dva miliona dinara, dok je za dva projekta iz oblasti ekologije u prvom krugu izdvojeno 4,6 miliona, a sada četiri miliona dinara, što dovodi do ukupne cife od 10,6 miliona dinara koje je Pokrajisnki sekretarijat izdvojio za podršku civilnom sektoru.

Ova razlika u dodeli sredstava dolazi od toga što se tradicionalno mnogo više udruženja prijavi iz oblasti ekologije. Ono što je bitno za ovaj konkurs je da je raspisan u jesenjim mesecima, što je dosta kasno s obzirom na to da projekti treba da se završe do 25. decembra. Izvinjavamo se što je konkurs tako kasno raspisan, ali morali smo da čekamo rebalans budžeta, kako bismo potvrdili količinu novca koju možemo da dodelimo“, rekao je Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

On je napomenuo da je za ovaj konkurs ukupno stiglo 168 prijava, od kojih su prednjačile organizacije iz Bačke, zatim iz Banata i Srema. “To je značilo da kada bismo ih sve odobrili, morali bismo da izdvojimo preko 23 miliona dinara. Kako smo odobrili 49 projekta, što je oko 40 odsto od svih zahteva, a zbog velikog broja zahteva i malog vremenskog roka u kom projekti treba da se realizju, bili smo primorani da spustimo kriterijume odnosno količinu novca koje smo im dodeljivali, pa se tako sredstva kreću u rasponu od 70 do 100.000 dinara”, rekao je on.
Saradnica pri sekretarijatu za ekologiju Olivija Tešić navela je da je “ekološki aktivizam masovan, da ima veliki broj aktivnosti zbog čega je prepoznatljiv u javnosi, što je jako važno jer se vidi da ljudi žele da se aktivno uključe, da postoji ekološka svest da se reše negativni uticaji na ekologiju. Što je najvažnije, veliki broj mladih zelenih aktivista obezbeđuje održivost za ekološki aktivizam”, istakla je ona.
Kao glavni kreiterijum za ovogodišnji konkurs iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine ističu značaj edukacije i podizanja svesti javnosti o ovoj temi, kao i promociju životne sredine kroz štampanje publikacija i učešće u medijim, kao i u direktnom aktivizmu na terenu i uključivanje meštana u aktivnosti.

Autor i foto: 021.rs