Početna Gradske teme Senka Bajić prva u Evropskom izazovu

Senka Bajić prva u Evropskom izazovu

senka1

Proteklog vikenda je u obližnjoj Sloveniji održan Evropski izazov u planinskom skejtbordu, u disciplini border kros, takozvani Dirt Dessert.
Posle nekoliko godina pripremanja kros staze u Kranju, Slovenci su odlučili da organizuju svoje prvo međunarodno takmičenje, uz veliku pomoć srpskog tima koji iza sebe ima više velikih međunarodnih takmičenja, a pre svega dva svetska prvenstva u border krosu.
Za termin utakmice je izabran 20. jun koji je ujedno i svetski dan planinskog skejtborda, te je to bila idealna prilika za druženje, vožnju i promovisanje ovog uzbudljivog i atraktivnog sporta.

senka

U Kranju se pojavilo 40-tak takmičara iz 8 država, među kojima je bilo i 7 reprezentativaca iz Srbije.
“Iako je veliki trud uložen u organizaciju ove manifestacije, domaćini nisu imali sreće jer je posle mesec dana suše, kiša rešila da pada baš na dan pred takmičenje. Ipak, jutro pred trke je osvanulo suvo i sve je izgledalo da će sve ići po planu, staza je sanirana, blato uklonjeno i sve je bilo spremno za početak kada su stigli novi oblaci donoseći slabe padavine”, rekli su nam iz tima Srbije.

Organizator je u dogovoru sa predstavnikom IMA-e (medjunarodna asocijacija planinskog skejtborda) odlučio da takmičenje ipak počne, uz malo redukovan sadržaj.
Uspešno su realizovane kvalifikacije u “open” i juniorskoj kategoriji, kao i dve finalne trke – za “master” i žensku kategoriju, ali se odmah nakon toga vreme značajno pogoršalo, uz veliku količinu padavina sa neba, tako da je donešena odluka da se ostale trke pomere za sledeći dan.

Sledeći dan je bio po želji svih prisutnih što se tiče vremenskih uslova, tako da su veoma uspešno održane eliminacione trke u “open” kategoriji, kao i finale za juniore, odnosno veliko finale “open” kategorije koje je bilo prava poslastica za sve prisutne.

senka2

Što se Srpskog tima tiče, u veoma teškoj trci i po teškom terenu, za treće mesto u veteranskoj (master) kategoriji se izborio Predrag Trifunov iza prvoplasiranog takmičara iz Nemačke i domaćeg vozača koji je završio kao drugoplasirani. U juniorskoj kategoriji je vladala borba do poslednjeg metra, ali je naša velika nada Todor Jović zauzeo drugo mesto, tik iza nešto bržeg mladog poljaka, a na trećem mestu se našao junior iz Nemačke. I na posletku, naša najbolja devojka Senka Bajić se po ko zna koji put suočila za dvostrukom svetskom šampionkom Martinom Lippolis iz Italije, ali ovaj put nije dozvolila da dodje do iznenadjenja. Dobra priprema i trening na adekvatnom terenu – na bukovačkoj stazi, su urodili plodom i od samog starta trke Senka je nastupila agresivno i koncetrisano što ju je izbacilo u prvi plan i tu prednost nije ispuštala do samog cilja, donevši Srbiji i treću medalju, ovaj put onu najsjajniju.

U najuzbudljivijoj trci – finalu “open” kategorije, najveće umeće je pokazao mladi David Žonca iz Poljske, ispred Fridera Kurle iz Nemačke i Matea Andreašija poznatog kao Sparta iz Italije, dok je domaći takmičar Jaka Lah morao da se zadovolji četvrtim mestom.

Autor: Ivana Knežević, NsHronika.rs