Početna Gradske teme Sindikat Apoteka Novi Sad: Na rafovima nema lekova

Sindikat Apoteka Novi Sad: Na rafovima nema lekova

Sindikat Apoteka “Novi Sad” upozorava da im nedostaju medikamenti sa “pozitivne liste”.

Stanje u našoj ustanovi nikada nije bilo teže, lekova gotovo da i nemamo, a dobar deo radnika koji još uvek nije našao bolji posao, čeka drugi krug otpremnina nadležnog ministarstva, pa da nas i oni napuste”, upozoravaju iz Sindikata Apoteke “Novi Sad“, ocenjujući situaciju u kojoj se ova zdravstvena institucija našla.

U sindikatu, takođe, ne isključuju mogućnost da radnici ove ustanove izađu na ulicu i tako upozore na kritičnu situaciju, koju novosadski apotekari dele sa nizom državnih apotekarskih ustanova. Oni su se pre više od godinu dana našli u teškoj situaciji kada su ostavljeni da se izdržavaju od prodaje lekova.

Sada retko dobijamo i lekove sa pozitivne liste, tako da su i pacijenti, posebno oni stariji, i oni u prigradskim mestima koji nemaju više apoteka, u ozbiljnom problemu. Kada nam je račun u blokadi, a to je vrlo često, ne stižu ni najvažniji lekovi, tako da je situacija teža nego ikada. Razgovori sa gradskim vlastima već dosta dugo traju, i redovno se održavaju. Mislimo da bi spas bilo jedino privatno partnerstvo, ali pitanje je hoćemo li uspeti da ga nađemo i dočekamo“, jasni su u sindikatu.

Apoteka “Novi Sad”, inače, nije direktan budžetski korisnik, odnosno ne dobija sredstva iz gradskog budžeta, tako da je ograničena mogućnost da gradske vlasti diretno pomognu. Zbog ovakve situacije, i zbog isplaćivanja samo polovine mesečne zarade, ustanovu je u poslednjih godinu dana napustilo šezdesetak radnika koji su uzeli otpremnine.

Čuje se da bi do kraja godine trebalo da bude i drugi krug ovog programa, tako da bi od nas oko 120 preostalih radnika, mnogi mogli i da odu“, kažu u sindikatu.

Izvor: Novosti, 021