Početna Gradske teme Sindikat policije protiv zatvaranja stanice policije “Liman”

Sindikat policije protiv zatvaranja stanice policije “Liman”

0

Sindikat srpske policije smatra da nije dobra odluka da se zatvori policijska stanica “Liman” u ulici Miše Dimitrijevića i da je zapravo potrebno da se proširi rad ove ispostave Policijske uprave Novi Sada, a ne da bude ukinuta.

Reagajući na vest o gašenju stanice, sindikat navodi da je to uznemirilo građane i pripadnike policije i smatraju da je to pogrešna odluka koja ne doprinosi bezbednosti građana i da je korak unazad u odnosu na projekat izgradnje poverenja između policije i građana.

– Svi pokazatelji – stanje bezbednosti, broj stanovnika, broj vitalnih objekata, broj izvršenih krivičnih dela na ovom području, uslovi za rad u stanici – govore u prilog da je PI “Liman” neophodna. Štaviše, da njen rad treba unaprediti podizanjem u rang PI 2. kategorije, a što je već dugo vremena i planirano – navodi sindikat.

Oni podsećaju da je sadašnja ispostava “Liman” formirana pre osam godina, kada je tadašnja 1. policijska stanica podeljena na PI “Stari grad” i PI “Liman”.

– Obuhvata područje mesnih zajednica “Vera Pavlović”, “7. jul”, “Liman III”, “Ivo Andrić” i “Ostrvo”, što je prostor od oko 1,2 km2, na kojem živi oko 50.000 stanovnika. Sistematizovana je kao policijska ispostava 3. kategorije. U njoj radi nešto više od 30 zaposlenih. Na ovom području nalazi se nekoliko objekata od vitalnog značaja: zgrada NIS-a, Dom zdravlja, Novosadska toplana, Institut zaštite na radu, Institut za zaštitu javnog zdravlja, kasarna Vojske Srbije, brodogradilište, nekoliko studentskih domova, zgrade mesnih zajednica, nekoliko dečijih vrtića i predškolskih ustanova, pet osnovnih, dve srednje i jedna viša škola, verski objekti (crkve, džamija, groblja i dr.), tržni centar “Merkator” i drugo. Imajući u vidu navedene podatke, nedvosmileno proizlazi da je potreba postojanja PI “Liman” opravdana, a kako bi se očuvala bezbednost građana i vitalnih objekata – navodi se u saopštenju Sindikata srpske policije.

Oni dodaju i da, imajući u vidu zvanične statističke podatke, na području ove stanice kontinuirano raste broj stanovnika, ali i broj krivičnih dela i upravo zbog povećane stope kriminaliteta, a samim tim i obima posla, ova ispostava je trebalo da preraste u “ispostavu 2. kategorije”.

– Primera radi, na području ove ispostave je tek nešto manje krivičnih dela nego na području ispostave “Detelinara”, a “Detelinara” je ispostava 1. kategorije. Čak je i najmlađa stanica “Novo Naselje” 1. kategorije. Imajući u vidu ove podatke, postavlja se pitanje zašto se odustalo od te dugogodišnje ideje da “Liman” postane ispostava 2. kategorije, već se, naprečac, bez obrazloženja i vidljivog razloga, namerava njeno gašenje? Ideja gašenja se kosi i sa sveobuhvatnim projektom Ministarstva unutrašnjih poslova “Policija u lokalnoj zajednici”, čiji je cilj ostvarivanje i unapređenje obostranog poverenja i saradnje policije i građana, a tako što će se, između ostalog, policija i policijski poslovi približiti građanima upravo na tom najnižem nivou – nivou mesnih zajednica, kvartova, stambenih zgrada. Gašenjem, postigao bi se sasvim suprotan efekat – policija bi se udaljila od građana. To udaljavanje bi za posledicu imalo smanjenje međusobnog poverenja između građana i policije, što svakako otvara prostor za ljude ‘sa one strane zakona’ – navodi sindikat.

U saopštenju se sindikat osvrnuo i na tvrdnju Policijske uprave oko zatvaranja da su uslovi rada neadekvatni, navodeći da je stanica pre dve godine u potpunosti okrečen, da su postavljeni laminat i klima uređaji, kojom prilikom su čak i policajci samoinicijativno izdvajali sredstva.

– Pisanja o neuslovnosti ovog objekta i da je to razlog gašenja su potpuno netačni. Zapravo, ovo je jedna od uređenijih ispostava. I ova činjenica – da je objekat renoviran i adaptiran, ide u prilog da je plan bio da policijska ispostava tu bude trajno. Ni pomena o bilo kakvom gašenju! U suprotnom – čemu ova ulaganja?! Ako su se, pak, u međuvremenu, pojavile nove okolnosti nama, građanima i policijskim službenicima nepoznate, koje su to okolnosti zbog kojih se na prečac donosi ovakva odluka? Nadamo se da MUP i Policijska uprava u Novom Sadu imaju u vidu sve ove činjenice i da će, ukoliko je odluka o gašenju doneta, odluku preispitati, pre svega u interesu bezbednosti građana područja koje pokriva “Liman”, a potom i u interesu zaposlenih, te racionalnog utroška sredstava, doneti ispravnu odluku i stanicu ostaviti na svom mestu – na mestu gde najbolje služi svojim građanima – navodi sindikat.

Iz Policijske uprave Novi Sad potvrđeno da će stanica u Miše Dimitrijevića biti zatvorena i da će policajci odatle preći da rade sa kolegama u stanici u Radničkoj ulici. U PU su naveli da se stanica zatvara zbog neuslovnih uslova rada, dok se s druge strane od stanovnika ovog kvarta mogle čuti priče da je za plac gde je policijska stanica zainteresovan lokalni investitor koji bi tu da sagradi stambeni kompleks. Zamljište gde je stanica pripada Gradu i tu se nalazi i mesna zajednica.

Iz lokalne vlasti za sada nije bilo nikakvih reakcija.

Izvor i foto: 021