Početna Gradske teme Siniša Kovačević, Branislav Lečić i Marčelo ovog petka na protestu u Novom...

Siniša Kovačević, Branislav Lečić i Marčelo ovog petka na protestu u Novom Sadu

0

Dramski pisac Siniša Kovačević i glumac Branislav Lečić obratiće se građanima na protestu “Jedan od pet miliona” u petak, 5. aprila.

Studentima će se u Kampusu u 17 časova obratiti muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo, koji će ih povesti do platoa Srpskog narodnog pozorišta, gde u 18 časova počinje protestni skup.

Zborno mesto za studente je fontana pored studentskog doma “Slobodan Bajić”. Kolona će se kretati duž Jevrejske ulice, Bulevara oslobođenja i Ulice Maksima Gorkog. Ispred zgrade “Radio-televizije Vojvodine” ponovo će biti “emitovan” Građanski dnevnik, u kojem će učesnici protesta obavestiti javnost o najvažnijim događajima u gradu i društvu.

Podsetimo, protest koji bi trebalo da se održi narednog petka, 12. aprila juče je prijavljen, kada je ustanovljeno da su za isto mesto i isto vreme kad i “Jedan od pet miliona” svoj miting podrške Aleksandru Vučiću ranije prijavili naprednjaci. To je dovelo do reakcije predsednika GO SNS Miloša Vučevića, koji je javno zatražio od Vučića da razmotri pomeranje mitinga u okviru kampanje “Budućnost Srbije” za 11. april.

– Apelujem na predsednika Srbije da razmotri mogućnost pomeranja skupa sa 12. na 11. april. To je jedini način da se izbegne scenario koji je pripremljen u glavama onih koji žele da izazivanjem haosa na ulici sruše legitimno izabranu vlast. Istovremeno, građani Novog Sada po ko zna koji put imaće priliku da u roku od dva dana uporede koliko pristalica stoji iza politike pristojne Srbije, a koliko je spremno da sledi politiku bezumlja i primitivizma – naveo je Vučević. Dodao je da jedini sukob koji kao gradonačelnik i političar želi, jeste sukob mišljenja u okviru institucija sistema Republike Srbije.

U inicijativi reakciju Vučevića ocenjuju kao obmanjivanje javnosti i “pokušaj da se učesnici protesta lažno optuže kako planiraju da izazovu nerede i sukobe sa pristalicama vlasti koje režim Aleksandra Vučića dovodi u Novi Sad iz svih krajeva zemlje”.

“Vučević je u svojoj pisanoj izjavi učesnike građanskih protesta zapravo optužio za ono što on sam istinski priželjkuje, a po svemu sudeći i planira da uradi. Pokušaj organizovanja kontramitinga u Novom Sadu je provokacija koje se učesnici protesta ‘1 od 5 miliona’ nisu uplašili i na koju će odgovoriti mirnim i još upornijim protestima sa kojih će i dalje tražiti smenu vrha državne vlasti, slobodu za medije i poštene izbore za nove organe vlasti na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou”, reagovala je inicijativa “Jedan od pet miliona”.

Članica inicijative „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu Tea Vukadin kaže da, iako očekuju provokacije, ne pozivaju ni na kakvo „odmeravanje snaga“.

– Kada je reč o kampanji predsednika, mi tu ne možemo ništa i mi idemo do kraja sa svojom pričom, ponovo smo ispred Srpskog narodnog pozorišta tog petka. Provokacija uvek ima, a mi ih uvek rešavamo na isti način – ignorisanjem. Građane pozivamo da snimaju sve te provokacije kao dokaze o počiniocima nasilja. Nasilje nikad nije bilo motiv naših protesta, a na nas su, s druge strane, direktno udarali – rekla je ona za 021.

Izvor: 021, novisad.com
Foto: Pixabay