Početna Gradske teme Sistem nadzornih kamera za snimanje saobraćajnih prekršaja u Novom Sadu na analizi

Sistem nadzornih kamera za snimanje saobraćajnih prekršaja u Novom Sadu na analizi

Efikasnost primene kamera za nadzor saobraćaja i evidenciju prekršaja u Novom Sadu uskoro će se naći na analizi.

Naime, Gradska uprava za saobraćaj i puteve traži firmu koja će sačiniti elaborat uvođenja sistema nadzornih kamera za praćenje saobraćajnih prekršaja, kako bi se došlo do novih saznanja o njihovoj primeni.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, adekvatna saobraćajna prinuda (u vidu nadzornih kamera) smanjila bi broj udesa i do 50 odsto, pokazala je studija iz 1999. godine. Konkretno, svest da se na putevima nalaze kamere menja ponašanje vozača, koji postaju svesni da će ih činjenje saobraćajnih prekršaja skupo koštati, možda i života.

– Korišćenje ovih uređaja postaje sve popularnije u mnogim zemljama, kao alternativa za tradicionalne metode u procesu sprovođenja prinude. Na području Novog Sada i dalje postoji ozbiljan potencijal za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Na osnovu najbolje prakse rada na globalnom nivou i Grad Novi Sad želi da uspostavi savremene principe i alate rada u oblasti bezbednosti saobraćaja. Uvođenje sistema automatske prinude na putevima i ulicama Novog Sada predstavlja jedno u nizu rešenja – navodi se u dokumentaciji Uprave za saobraćaj i puteve.

Od firme koja bude izabrana na tenderu traži se da pripremi elaborat koji će sadržati, između ostalog, analizu primene nadzornih kamera u svetu, kao i kod nas, uz predloge kako da se ovakav sistem nadzora unapredi i poveća poverenje u nadzorne kamere. Traži se i analiza lokacija na kojima bi bilo najviše koristi od kamera.

Javna nabavka se zatvara 28. oktobra.

Inače, u Novom Sadu se godinama koriste nadzorne kamere za snimanje saobraćajnih prekršaja. One su se, doduše, do sada mahom koristile prilikom istraga saobraćajnih prekršaja, a preventivni uticaj ovih kamera na naše vozače je upitan.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay