Početna Gradske teme Situacija u pokrajini i dalje vanredna, u Novom Sadu registrovano 677 novih...

Situacija u pokrajini i dalje vanredna, u Novom Sadu registrovano 677 novih slučajeva

0

Epidemiološka situacija u Vojvodini je i dalje vanredna, sa tendencijom pogoršanja, a najviše novih slučajeva registrovano je u Novom Sadu, navode u Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Tokom prethodnog vikenda u Vojvodini je registrovano 2.117 novih slučajeva, a u svim opštinama registruju se visoki nivoi obolevanja. Najveći porast zabeležen je u Novom Sadu gde je registrovano 677 novih slučajeva.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 15.651, ali Institut procenjuje da je taj broj daleko veći.

Kako navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, zdravstveni sistem je u izuzetno teškoj situaciji.

Institut apeluje da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Iz ove zdravstvene ustanove podsećaju građane da se ponašaju odgovorno i preporučuju da se pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

– poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra;

– izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

– obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

– obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

– preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave

– redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

– osobe koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima treba da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay