Početna Gradske teme Školski udžbenici sve skuplji

Školski udžbenici sve skuplji

knjiga

Školski udžbenici su iz godine u godinu skuplji, zbog čega mnogi roditelji rešenje pronalaze u prodavnicama polovnih udžbenika. Kako kažu u jednoj od novosadskih prodavnica, nabavka polovnih udžbenika kreće čim se završi školska godina. Oni dodaju da uglavnom dolaze roditelji sami, sa spiskom potrebnih naslova, jer je njima u interesu da prođu jeftinije.

Ipak, interesovanje za udžbenike će tek porasti, jer prave gužve nastaju krajem avgusta i početkom septembra, dok se za sada roditelji uglavnom raspituju o cenama. Iako imaju knjige za sve razrede, u prodavnici za Dnevnik kažu da su problem ona izdanja koja su nova i izuzetno tražena, a do kojih se teško dolazi. Kako dodaju, mnogi školarci su dolazili da prodaju svoje stare udžbenike, međutim, većina ih čuva za prijemni ispit.

Jedan udžbenik za osnovnu školu može se kupiti za 250 dinara, a radna sveska košta 200. Razlike u ceni između prodavnica koje prodaju polovne udžbenike nisu velike. Udžbenici za srednju školu se uglavnom nalaze po ceni od 200 dinara, dok novija izdanja koštaju do 500 dinara. Cene za srednjoškolske udžbenike različite su za svako izdanje jer su različite i potrebe srednjoškolaca.

Po cenama koje stoje na sajtu Zavoda za udžbenike, novi bukvar je, na primer, 696,30 dinara, čitanka za peti razred 838,20 dinara, a radna sveska uz to 651,20, dok je istorija za osmi razred 937,20 dinara.

U prodavnici polovnih knjiga procenjuju da razlika između novih i polovnih udžbenika može biti i više od 11.000 dinara, s obzirom na to da za komplet novih knjiga, kako navode, treba izdvojiti i do 15.000 dinara, a za korišćene oko 4.000.

Autor: Dnevnik