Početna Gradske teme Skup za legalizaciju kanabisa uskoro u Novom Sadu

Skup za legalizaciju kanabisa uskoro u Novom Sadu

kanabis_skup_najava

Nekoliko udruženja u subotu, 24. septembra organizuju marš za podršku legalizaciji kanabisa u Srbiji. Udruženje Irka, udruženje obolelih od hepatitisa C “Hepatitis Hilfe” i udruženje invalida “Novi horizont” poručuju da su korisnici kanabisa najveća obespravljena manjina u Srbiji, te da kanabis nije problem, već rešenje problema. Udruženja navode da u Srbiji ima preko 400.000 osoba koje koriste kanabis, a u Srbiji dnevno umre preko 70 osoba od kancera.

“Istoriju pišemo u Novom Sadu, krajem septembra. U Srbiji postoji pola miliona dijabetičara, više od pola miliona invalida i više od 300.000 obolelih od hepatitisa C. Svima njima kanabis pomaže ili može pomoći. U svetu se za korišćenje kanabisa ne odgovara krivično, osim možda u par diktatorskih ili islamističkih režima. Srbija jedina krivično kažnjava za posedovanje, dok je u demokratskim državama korišćenje ili legalno ili prekršajno kažnjivo”, poručuju iz inicijative.

“Cilj organizovanja skupa je podrška legalizaciji kanabisa za sve namene, posebno za medicinsku i industrijsku upotrebu i informisanje građana o svim koristima legalizacije kanabisa kako za bolesne, tako i za razvoj celokupne privrede Srbije. Skup predstavlja podršku zahtevima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije o dekriminalizaciji zabranjenih psihoaktivnih supstanci i preporukama EU o nauci i ljudskim pravima kao osnovi za zakone o korišćenju kanabisa”, navode organizacije.

Marš počinje u 17 časova.

Autor i foto: 021.rs