Početna Gradske teme Skupština grada odlučila da pomogne Koviljčanima i obnovi Podgrađe

Skupština grada odlučila da pomogne Koviljčanima i obnovi Podgrađe

Skupština grada je skoro jednoglasno usvojila sve odluke sa dnevnog reda među kojima je i ona da se odobri sufinasiranje putarine Koviljčanima i započne projekat obnove Podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

Opozicija nije imala previše primedbi na predložene odluke, osim formalnih da se opet kasnilo sa skupštinskog materijala i da je opet pomeren termin sednica, kao i da se Koviljčanima i ranije moglo pomoći, jer su oni to godinama i tražili. Predstavnici vlasti uglavnom se nisu oglašavali na sednici, što je već ustaljena praksa, osim što je formalno pred donošenje nekoliko odluka pročitano obrazloženje za usvajanje istih.

Skupština je tako odobrila da se preko Uprave za socijalna pitanja pokriju troškovi putarine koju stanovnici Kovilja plaćaju kada dolaze u Novi Sad prolazeći delom autoputa u dužini od 11 kilometara, zbog šta plaćaju 70 dinara, što je najskuplja putarina u Srbiji. Prema usvojenoj odluci, koju su podržali svi odbornici, Koviljčanima će se pokrivati 80 odsto toškova, odnosno 100 odsto troškova ukoliko se radi o posebnim kategorijama kao što su trudnice, porodice sa decom i druge, pri čemu je ograničenje na 44 prolazaka mesečno.

Takođe, odbornici su pretežno podržali odluku da se počne sa obnovom objekata u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, mada su pojedini predstavnici opozicije zamerili što će se raditi samo fasade i prednji delovi obejkata, a nije se mislilo na to da se nađu sredstva da se pomogne vlasnicima da srede i unutrašnjost zgrada.

Na Skupštini je usvojen i izveštaj o radu Ombudsmana u 2016. godini, koji je pozitivno ocenjen, mada se opozicija nija složila sa stavom Zaštitnika građana da gradska uprava sarađuje sa njim, jer u samom izveštaju ima više primera nesaradnje gradske administracije.

Na kraju, usvojene su i Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti, odluka o formiranju Odbora za postavljanje spomen ploče Milici Tomić, Program podrške sprovođenja poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, kao i nekoliko regulacionih planova.

Autor: 021.rs