Početna Gradske teme Slab odziv za povezivanje na vodovod na Sajlovu, od 830 kuća tek...

Slab odziv za povezivanje na vodovod na Sajlovu, od 830 kuća tek nešto više od 120 na legalnoj mreži

0

Dok se Sajlovčani žale na sporo povezivanje na legalnu vodovodnu mrežu, u nadležnom javnom preduzeću kažu da je odziv građana za potpisivanje ugovora slab.

Više stanovnika Sajlova se obratilo sa primedbom da mesecima čekaju na to da ih JKP “Vodovod i kanalizacija” poveže na nedavno sagrađenu vodovodnu mrežu. Oni su ispričali da su godinama čekali da im dođe vodovod, a da sada, kada je sve sagrađeno i dalje nisu povezani, iako su se obraćali nadležnima.

U JKP “Vodovod i kanalizacija” kažu da uslovi za povezivanje postoje, ali da se građani slabo javljaju. Oni upozoravaju da će problema tek biti, kada se uskoro putpuno ugasi postojeća nelegalna mreža, a svi koji su na njoj ostanu bez vode.

Naime, kako navode u ovom gradskom preduzeću, stanovnici Sajlova, naselja sa oko 900 većinski nelegalnih objekata, više od dvadeset godina vodom su se snabdevali preko nelegalno izgrađene vodovodne mreže i priključaka.

Nelegalne mreže i priključci su uvek izvor ozbiljnih gubitaka na sistemu iz razloga ugradnje neadekvatnih materijala, profila, nepristupačnih trasa cevovoda i, normalno, nelegalne potrošnje. Takav je slučaj i sa nelegalnom vodovodnom mrežom u ovom naselju uz dodatni problem što su nelegalne mreže bile povezane direktno na dovodnik vode za Rumenku, Kisač i Stepanovićevo – kažu iz ovog preduzeća.

Oni dodaju i da je, svesno svih problema, preduzeće 2012. i 2013. godine isprojektovalo i izgradilo sekundarne vodove duž Rumenačkog puta i time zaštitilo postojeći dovodnik i obezbedilo uslove za projektovanje i izgradnju vodovodne mreže unutar naselja.

Poručuju i da je u prethodne tri godine isprojektovana je i izgrađena vodovodna mreža u skladu sa planskom dokumentacijom i u predmetne radove uloženo oko 160 miliona dinara.

Time je tehničke uslove za priključenje steklo oko 830 objekata, potvrđuju iz “Vodovoda i kanalizacije”.

Vodovod: “Građani blagovremeno obaveštavani, odziv slab”

Nadležni kažu da su građani blagovremeno obaveštavani o mogućnosima i uslovima za priključenje, a to je podrazumevalo podnošenje zahteva za priključenje sa neophodnom dokumentacijom.

Ta dokumentacija podrazumevala je kopiju lične karte vlasnika objekta i dokaz o vlasništvu i legalnosti objekta.

Takođe, u ovom preduzeću kažu da je Sajlovčanima cena priključenja značajno umanjena jer se se radi o grupnoj izgradnji kroz zajednički projekat mreže i priključaka.

Odziv je i pored toga “slab”, potvrđuju oni.

Odziv je zabrinjavajući jer od 830 korisnika, do sada je za dve godine zahtev podnelo 460 korisnika, a ugovor o priključenju potpisalo njih 258. Nadalje, od 258 potpisanih ugovora, oko 50 odsto pregledanih šahtova korisnika nije u skladu sa tehničkim uslovima za priključenje, odnosno ili su nepropisno udaljeni od regulacione linije ili su neadekvatnih i neprihvatljivih dimenzija. Svi korisnici, pri potpisivanju ugovora, dobijaju tehničko rešenje o dimenzijama i položaju šahta za ugradnju vodomernog seta. Izgradnja priključnog šahta je obaveza korisnika”, objašnjavaju iz uprave ovog JKP “Vodovod i kanalizacija”.

U ovom preduzeću dodaju i da korisnici koji nisu podneli zahtev verovatno nisu ozakonili svoje objekte, što predstavlja vrlo ozbiljan problem jer će se u narednom periodu morati ugasiti postojeća nelegalna mreža. Zbog toga bi moglo doći do ozbiljnih problema ako se korisnici ne angažuju da reše problem legalnosti objekata i izgradnje šahtova u skladu sa tehničkim uslovima koji važe za sve korisnike i građane Novog Sada.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay