Početna Gradske teme Sledi uređenje nekoliko fasada u centru Novog Sada

Sledi uređenje nekoliko fasada u centru Novog Sada

0

Osim fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, ove godine biće obnovljeno i nekoliko zgrada u istorijskom jezgru Novog Sada.

Direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture mr Siniša Jokić kaže da je republička Vlada, osim 100 miliona za podgrađe, izdvojila još 50 miliona dinara za sanaciju fasada u Novom Sadu.

– Odlučili smo se za nekoliko objekata koji se nalaze na različitim mestima u gradu. Odabrali smo, za početak, zgradu na Trgu slobode 4, kuću Mileve Marić Ajnštajn, po jednu zgradu na Keju i u Almaškom kraju i Vladičanski dvor. Postoji i u Grčkoškolskoj nekoliko remek-dela arhitekture u izuzetno lošem stanju koje bismo želeli da obnovimo, ali ćemo se prvo posvetiti pobrojanim objektima – kazao je Jokić za “Dnevnik”.

Najzahtevniji poduhvat, kako navodi, biće sanacija fasade Vladičanskog dvora, dela čuvenog arhitekte Vladimira Nikolića, jer je fasadna plastika dosta oštećena, a identična ne može da se nabavi. U njegovu obnovu ukuljučen je, osim gradskog, i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. U planu je da se, osim fasade, sanira i kapilarna vlaga.

Kako kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada, do 2021. godine će se takvi poslovi odvijati paralelno u Novom Sadu i podgrađu. Tokom 2018. u centru pažnje u podgrađu će biti Štrosmajerova ulica s 11 tamošnjih objekata. Osim toga, odlučeno je da se krovovi zgrada u Gradiću kompletno obnove.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/ThinkstockPhotos