Početna Gradske teme Slobodna mesta u dnevnom boravku za odrasla i starija lica

Slobodna mesta u dnevnom boravku za odrasla i starija lica

Dnevni boravak za odrasla i starija lica u Novom Sadu ove godine obeležava deceniju postojanja. Stariji sugrađani tu dolaze kako bi igrali društvene igre, štrikali, obilazili izložbe i družili se.

Trenutno ima deset slobodnih mesta i iz Gerontološkog centra pozivaju sve usamljene, da im se pridruže.

Zora, Milena i Jelena, zajedno imaju 224 godine i u dnevni boravak dolaze kako bi se zabavile i pozne godine života učinile sadržajnijim. Ovde im dani brže prolaze.

Dnevni boravak postoji jednu deceniju i namenjen je uglavnom starijim osobama u penziji. Usluge uključuju prevoz, doručak, ručak, lagane vežbe sa fizioterapeutom, merenje pritiska, izlete, šetnje, razne aktivnosti. Cena je 10.400 dinara za mesec dana.

Na neki način vid pripreme za stalni smeštaj u Gerontološki centar, tako da dosta korisnika pre nego što krene u Gerontološki centar dođu malo ovde, da se malo priviknu, druže, da se malo prilagode“, kaže Nikola Petrašković, koordinator Dnevnog boravka za odrasla i starija lica.

Oni najčešće rado dolaze ovde jer to pod broj jedan nije trajan smeštaj, znači ne moraju da donesu tako krupnu odluku da na neki način zauvek napuste svoje domove, vraćaju se u svoju primarnu porodicu“, kaže Sinhron Isidora Petković, psiholog u Gerontološkom centru.

Da biste ostavarili pravo na usluge Dnevnog boravka, potrebno je da podnesete molbu u Centru za socijalni rad u Novom Sadu i priložite fotokopije lične karte, zdravstvene knjižice, izvoda iz matične knjige rođenih, poslednji ček od penzije i izveštaj lekara opšte prakse.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here