Početna Gradske teme Slogan kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture – “4 new bridges”

Slogan kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture – “4 new bridges”

most Slobode 1

Slogan kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine je “4 new bridges” (“Za nove mostove”), odlučili su članovi Umetničkog saveta koji su na sastanku definisali programski i projektni koncept kandidature našeg grada.

Posle prvog, konstitutivnog sastanka koji je održan početkom ovog meseca, Umetnički savet je održao i prvi radni sastanak na kojem je, pored definisanja slogana kampanje za Evropsku prestonicu kulture, razmatran i pogramski koncept koji čine četiri mosta.

Mostovi simbolizuju Novi Sad kroz čitavu njegovu istoriju: mostovi asociraju na spajanje ljudi, kulturu, veru, tradiciju koja je stotinama godina činila da Novi Sad bude primer prožimanja i bogatstva različitosti svake vrste. Mostovi jesu i suštinsko, identitetsko pitanje za svaku osobu, organizaciju, pa i sam grad – naročito grad kakav je Novi Sad, koji je i jedini grad u Evropi kojem su u bližoj istoriji srušeni svi mostovi. I oni pravi, ali i oni simbolički.

Četiri mosta programskog koncepta kandidature činiće ukupno osam tema kojima će se kandidatura baviti: Most 1 – kulturno nasleđe i gostoprimstvo, Most 2 – konflikti i migracije, Most 3 – kreativne industrije i mladi i Most 4 – kulturni kapacitet i javni prostori.

Putem novih mostova, grad Novi Sad će predstaviti, ali i ojačati, svoje kapacitete i potencijale. S druge strane, kandidatura za prestižnu titulu je i jedinstvena prilika da se naš grad suoči i reši neke od važnih izazova i nedostataka.

Na osnovu zadatih okvira kroz programsku strukturu i projektni koncept, danas će biti objavljen novi otvoreni poziv za sve građane, nevladine organizacije i institucije da predlože svoje projekte. Izabrani projekti postaće sastavni deo Aplikacije za finalni proces kandidature.

Izvor: RTV
Foto: Mladen Sekulić/Color Media Communications