Početna Gradske teme Slovaci bi mogli da dobiju Kulturni centar u Novom Sadu

Slovaci bi mogli da dobiju Kulturni centar u Novom Sadu

0

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić, sa saradnicima, razgovarao je sa ambasadorkom Slovačke u našoj zemlji Dagmar Repčekovom.

Štatkić je naglasio da AP Vojvodina najveću pažnju posvećuje negovanju kulture i kulturnog nasleđa i unapređenju informisanja na jezicima nacionalnih manjina koje ovde žive i koje čine neodvojivi deo našeg ukupnog nasleđa i kulturnog mnogoglasja u pokrajini.

– Takođe podržavamo i rad nacionalnih i kulturnih institucija svih manjinskih zajednica, kako bi im omogućili očuvanje sopstvenog identiteta i duhovnog nasleđa. U tome su upravo institucije od ključnog značaja – dodao je Štatkić.

Repčekova je, s druge strane, istakla izuzetno dobru saradnju sa AP Vojvodinom, o čemu svedoči i ukupan položaj i sigurnost slovačke zajednice u pokrajini, kao i podrška nacionalnim i kulturnim institucijama vojvođanskih Slovaka.

Uz konstataciju da je većina slovačkih institucija koncentrisana u mestima u kojima je etnička zajednica Slovaka najbrojnija ili posebno prepoznatljiva, poput Bačkog Petrovca i Kovačice, dogovoreno je da se ispitaju mogućnosti za osnivanje Kulturnog centra Slovaka u Novom Sadu.

Taj centar bi trebalo da postane mesto na kome će biti okupljene najvažnije kulturne i medijske institucije, od Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka do lista na slovačkom jeziku “Hlas ljudu”.

Izvor: RTV
Foto: vojvodina.gov.rs