Početna Gradske teme Slučaj Ivan Kontić: Policajci postupali nezakonito, neefikasno i na štetu građana

Slučaj Ivan Kontić: Policajci postupali nezakonito, neefikasno i na štetu građana

0

Zaštitnik građana utvrdio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova postupali nesavesno i neefikasno prilikom rasvetljavanja brutalnog napada na dvadesetosmogodšinjeg M. M, u Novom Sadu, za šta se tereti Ivan Kontić.

Ombudsman je zatražio sprovođenje disciplinski postupaka protiv odgovornih policijskih službenika.

Slučaja Ivana Kontić, osim brutalnosti viđenoj na video snimku objavljenom na društvenim mrežama, obeležila je i izrazite neefikasnost rada policije i Tužilaštva, koji su u jednom trenutku prebacivali krivicu s jednih na druge.

U međuvremenu, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, nakon što su mediji u septembru objavili snimak na kome se vidi prebijanje mladića da je 24. avgusta 2020. godine u Novom Sadu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP Republike Srbije.

– U postupku kontrole, Zaštitnik građana je od Sektora unutrašnje kontrole MUP Srbije dobio dokumentaciju i izveštaje iz kojih proizilazi da su policijski službenici postupali nezakonito i nepravilno na štetu prava građana, odnosno da su zakasnelo, nesavesno i neefikasno postupali prilikom rada na rasvetljavanju krivičnog dela i pronalaska učinilaca krivičnog dela od 24. avgusta 2020. godine – navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Kako se navodi, iz dostavljene dokumentacije proizilazi da je zdravstvena ustanova 24. avgusta 2020. godine obavestila novosadsku policiju da je primila osobu sa povredama zadobijenim prilikom fizičkog napada od strane tri nepoznata lica, kao i da je policija istog dana obavestila novosadsko Osnovno javno tužilaštvo.

– Međutim, u daljem postupanju policija nije reagovala blagovremeno, savesno i efikasno, a video snimak sa objekata ispred kojih je mladić pretučen je preuzela sa deset dana zakašnjenja, utvrdio je Zaštitnik građana na osnovu dostavljenih izveštaja. Zaštitniku građana je dostavljena dokumentacija iz koje se vidi da je Više javno tužilaštvo o događaju obavešteno tek 2. septembra 2020. godine kada mu je dostavljena krivična prijava punomoćnika pretučenog mladića, kao i da je policija snimak dostavila dva dana kasnije i da je potraga za počiniocem raspisana tek 20 dana nakon počinjenog dela – navodi se u saopštenju.

Zbog svega što je utvrđeno tokom postupka Zaštitnika građana, institucija je zatražila od nadležnih da sprovedu disciplinske postupke protiv odgovornih policijskih službenika i da ga o ishodu tih postupaka obaveste, kao i da u budućem radu postupaju zakonito i pravilno, odnosno da bez odlaganja, savesno i efikasno preduzimaju radnje i mere.

Podsetimo, slučaj nasilničkog ponašanja Ivana Kontića, koji je osumnjičen za pokušaj ubistva dvadesetosmogodišnjeg M. M, privukao je veliku pažnju javnosti, nakon što je političar Miroslav Parović objavio video snimak na društvenim mrežama. Čitav slučaj je izazvao zgražavanje javnosti.

Kontić se krio u Crnoj Gori, gde je uhapšen nakon akcije tamošnje policije. Izručen je Srbiji i početkom decembra dao je iskaz u novosadskom Višem javnom tužilaštvu.

Načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Milorad Šušnjić je smenjen nakon što je slučaj Ivana Kontića izazvao veliku pažnju javnosti.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay